Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, καθώς και στα σενάρια διασύνδεσης των υψηλών θερμοκρασιών με το «lockdown» αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, παραπέμποντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο «δεν σκοτώνουν» τον ιό.

«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κοροναϊό» επισήμανε.

Για την σχέση καύσωνα – κοροναϊού

Ακόμα, ο κ. Τσιοδρας μίλησε και για τις θεωρίες περί διασύνδεσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με την άνοδο του υδραργύρου, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση και ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν συνέπεια των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου, συχνά αρκετές δεκαετίες, τη μεταβολή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο μακροχρόνιο, αποτελεί κύριο αίτιο της σταδιακής ανόδου των θερμοκρασιών που παρατηρούνται στον πλανήτη μας, καθώς και της εν γένει εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας» ξεκαθάρισε.

«Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες»

Την ίδια ώρα, προχώρησε σε ειδικές συστάσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν τις παραλίες (σ.σ οι οργανωμένες ανοίγουν αύριο, Σάββατο), καλώντας τους να επιδείξουν ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνέπεια.

«Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε».

«Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, είναι μέτρο προστασίας όλων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ακόμα συνέστησε προσοχή λέγοντας πως «ας προσέξουμε, λοιπόν, να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις μέρες. Επίσης, να προσέξουμε και άλλα μέτρα που αφορούν την υγεία μας και έχουν σχέση με τη θερμοπληξία, με την καλή μας ενυδάτωση, με την ακόμη περισσότερη προσοχή των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική τους αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, μέτρα τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας. Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από