Ο τρόπος επαναφοράς της Εκκλησίας στην κανονικότητα από την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Νωρίτερα ωστόσο έξω από Συνοδικό Μέγαρο υπήρξε ένταση καθώς συγκεντρώθηκε ομάδα πιστών με συνθήματα, κατά των αποφάσεων για τις «κλειστές εκκλησίες».

Σύμφωνα με το romfea.gr  ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ποιμένες πείτε ποιον υπηρετείτε» και «Δεν φοβόμαστε ιό αλλά μόνο τον Θεό». Επίσης ακούστηκε το σύνθημα: «Μητσοτάκη πως μπόρεσες και άφησες κλειστές τις εκκλησίες και έμεινε ο κόσμος χωρίς Θείες Λειτουργίες».

Αποφασίζονται οι κανόνες

Οι αποφάσεις των Ιεραρχών για τους κανόνες που θα ισχύσουν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την πολιτική προστασία και την επιστημονική επιτροπή για τις προτάσεις που θα καταθέσει.

Οι Ιεράρχες ασχολούνται με την δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των Iερών Ακολουθιών με την συμμετοχή των πιστών από τις 17 Μαΐου και για τον λόγο αυτό συζητούν σήμερα σχετικές προτάσεις προς την Πολιτεία.

Το ζήτημα της Θείας κοινωνίας θεωρείται αδιαπραγμάτευτο από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις προηγούμενες μέρες πλήθος Ιεραρχών από διάφορες Μητροπόλεις, αναφέρθηκαν στην ημέρα που οι πιστοί θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες και θα μπορούν να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

Πώς άνοιξαν οι ναοί

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Μαΐου οι ναοί άνοιξαν για ατομική προσευχή, έχοντας στις εισόδους των χώρων λατρείας,  δύο σταθμούς αντισηπτικών. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους ενώ η ατομική προσευχή τελεί υπό την ευθύνη του κατά τον νόμο θρησκευτικού λειτουργού.

Χθες εξάλλου, άνοιξαν οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, με βάση την προηγούμενη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.