Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την άρση των μέτρων ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τώρα, τη σκυτάλη παίρνουν οι υφυπουργοί Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό).

Ο καθένας θα αναλύσει στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε στην προ κοροναϊού εποχή.

Σκέρτσος: Μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο

Πρώτος τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε πως εισερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι υπό διαρκή αίρεση.

Μετά θα μπούμε στην τρίτη φάση.

Πρώτη φάση: Φεβρουάριος – Απρίλιος

Αρχική εκδήλωση και περιορισμού του ιού

Δεύτερη φάση: Μάιος – Ιούνιος

Συντονισμένη επιστροφή σε μια «νέα καθημερινότητα« με συνεχή επαγρύπνηση.

Τρίτη φάση: Ιούλιος και μετέπειτα (μέχρι να βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο)

Διατήρηση της «νέας καθημερινότητας» με συνεχή επαγρύπνηση.

Ακόμα:

  • Υποχρεωτικά χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου.
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9).
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.
  • Διατήρηση της άδειας ειδικού σκοπού.
  • Σύσταση στους ηλικιωμένους για… μένουμε σπίτι τον Μάιο.

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, είπε κλέινοντας ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας πως αναλόγως των αναγκών ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στα μέτρα.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση: