Η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών και η συλλογική ωριμότητα της κοινωνίας είναι αυτή που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας την επόμενη μέρα της καραντίνας, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αυριανό του διάγγελμα στις 6 το απόγευμα.

Η επιτυχία κρίνεται στην ατομική ευθύνη

Το στίγμα των προθέσεων και του κεντρικού μηνύματος του πρωθυπουργού που θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει αύριο το απόγευμα, έδωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» ή «υγειονομική κανονικότητα» -όπως την περιγράφουν συνεργάτες του- ότι το πρωτεύον ζήτημα είναι η ατομική ευθύνη.

Οι εξειδικευμένες ανακοινώσεις των 6 υφυπουργών

Στο πλαίσιο αυτό κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις ημερομηνίες της χαλάρωσης των ασφυκτικών περιορισμών και τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θα ανοίγουν σταδιακά αφήνοντας για τις εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τα αρμόδια υπουργεία.

Με βάση αυτό μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης αφού ολοκληρώσει το μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης η προσοχή όλων θα στραφεί από το μέγαρο Μαξίμου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όπου υπό το συντονισμό του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου θα πάρουν το λόγο οι αρμόδιοι υφυπουργοί για αναλυτικότερες ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών) Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας), θα αναλύσουν ο καθένας στον τομέα του, τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Το περίγραμμα της άρσης μέτρων

Η αυλαία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα ανοίξει με την κατάργηση του μηνύματος στο 13033 το Μάιο.

Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας.

Στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια και δύο βδομάδες αργότερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού έτους. Υπάρχει όμως και το σενάριο τα σχολεία να ανοίξουν σε τρεις φάσεις. Στις 11 Μαΐου η τρίτη λυκείου, 25 Μαΐου οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια, και πρώτη Ιουνίου δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στον χώρο εργασίας, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρωινοί θα προσέρχονται για δουλειά με διαφορά μίας ώρας, σε τρεις βάρδιες, στις εφτά στις οκτώ και στις εννέα.

Η επόμενη φάση

«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εστίαση με εξωτερικούς χώρους.

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί το Πάσχα στις 26 Μάϊου.

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Στο μικροσκόπιο οι αντοχές του ΕΣΥ μετά το τέλος της καραντίνας

Πάντως στάση αναμονής τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προετοιμάζονται και αυτά για την επόμενη μέρα της άρσης της καραντίνας.

Κοινό σημείο της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως θεωρούν πως έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου ο χρόνος που έδωσαν οι πολίτες με τη στάση τους στην κυβέρνηση δεν αξιοποιήθηκε για να ενισχυθεί το ΕΣΥ και οι αντοχές του όταν θα τελειώσει ο αυστηρός εγκλεισμός του «Μένουμε Σπίτι».

Συμφωνούν στον τερματισμό του οικονομικού lockdown

Αν και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επί της ουσίας διαφωνία μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για το σταδιακό τερματισμό του lockdown στην οικονομία, εντούτοις τα κόμματα κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την κυβέρνηση καθώς διατηρούν αμφιβολίες κατά πόσο υπάρχουν οι υγειονομικοί όροι για την –έστω σταδιακή- άρση της καραντίνας σε αυτή τη φάση.

Διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Σε κάθε περίπτωση είναι η χαρακτηριστική η αντίδραση σήμερα του Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στο άνοιγμα των σχολείων επικαλούμενος τις αντιδράσεις γιατρών και εκπαιδευτικών.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην αναλάβει το «ρίσκο» να θέσει σε διακινδύνευση τα όσα πέτυχε η κοινωνία με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε μόνο την επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Επιφυλάξεις εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής για το σχέδιο επανόδου μετά την καραντίνα. Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, σε τηλεδιάσκεψη με τους πολιτικούς συντάκτες δήλωσε ότι θα στηρίξει, όπως έκανε μέχρι τώρα, τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αρκετά ζητήματα για την επόμενη ημέρα αλλά, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη υλοποιήσει την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Στην ίδια κατεύθυνση και το ΚΚΕ έχει ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση να σταματήσει την «ασάφεια» και τους «πειραματισμούς» στην εκπαίδευση, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επιστρέφει η «κανονικότητα» της πολιτικής αντιπαράθεσης

Το βέβαιο είναι πάντως πως με τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιστρέφει σταδιακά και η «κανονικότητα» της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την διαχείριση της πανδημίας και κυρίως την επόμενη μέρα στην οικονομία.

Πρώτο επεισόδιο αυτής της αντιπαράθεσης θα είναι η συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων που προκάλεσε ο πρωθυπουργός γι’ αυτή την Πέμπτη.

Εδώ σύσσωμη η αντιπολίτευση «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τα από «ανεπαρκή» και «υφεσιακά» μέχρι «αντεργατικά» και «αντιλαϊκά».