Ένα πιθανό αντιικό φάρμακο για τον κορονοαϊό, το remdesivir, απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές που είχαν έτρεφαν πολλές ελπίδες για το εν λόγω φάρμακο, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που δημοσιεύθηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποκάλυψαν οι Financial Times.

Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir -που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια- δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.

Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Η αντίδραση του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.

«Σε απάντηση ότι ο ΠΟΥ ζητούσε να κοινοποιηθούν πληροφορίες και μελέτες νωρίς, δόθηκε στον ΠΟΥ ένα προσχέδιο και δημοσιεύτηκε ακούσια στον ιστότοπό του. Κατέβηκε ωστόσο μόλις παρατηρήθηκε το λάθος» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η Gilean προειδοποίησε ότι η ανάρτηση περιελάμβανε «ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη». Επιπλέον η εταιρεία στάθηκε στο γεγονός ότι το δείγμα ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν μεγάλο και επομένως δεν είναι εύκολο να βγει ένα σωστό στατιστικό αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέτασης των αποτελεσμάτων.

Το remdesivir θεωρείται ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε σοβαρές ή και ηπιότερες περιπτώσεις ασθένειας λόγω κοροναϊού, ωστόσο θεωρείται από τα πλέον ελπιδοφόρα.