Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού έως τις 9 Μαΐου.

Το lockdown επιβλήθηκε στην Ισπανία για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου και περιλάμβανε αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, καθώς και τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τάχθηκε υπέρ της παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια ομιλίας του, το πρωί της Τετάρτης.

«Αυτή η παράταση είναι διαφορετική από τις άλλες» είπε ο Σάντσεθ. «Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να το κοιτάξω στο μέλλον με αισιοδοξία» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια.

Ο Σάντσεζ προειδοποίησε τα μέλη του κοινοβουλίου ότι η επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης και η επιστροφή στην ομαλότητα «πρέπει να είναι αργή, σταδιακή και επομένως ασφαλής».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του «επιβάλλει σύστημα ελέγχου για άτομα που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα για να αποφευχθούν περισσότερες εισαγόμενες μολύνσεις».

«Κάθε λάθος που κάνουμε τώρα, κάθε πρόκληση που αποτυγχάνουμε θα αποτελεί βάρος που θα φέρουμε στις πλάτες μας τους επόμενους μήνες και χρόνια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Ισπανία κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ενώ είναι η χώρα που έχει επιβάλει τους αυστηρότερους περιορισμούς κυκλοφορίας στην Ευρώπη.