Σχέδια για την επόμενη μέρα, άρχισαν να κάνουν κράτη – μέλη της ΕΕ, που εξετάζουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», ωστόσο  και παρά την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Γερμανία

Πρεμιέρα έκανε η Γερμανία, που επέτρεψε να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με το  Σύνταγμα της χώρας η εκπαιδευτική πολιτική και η πολιτική υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ωστόσο έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κοροναϊό με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η Γερμανία ανακοίνωσε τα μέτρα της «επόμενης φάσης της πανδημίας».

Ωστόσο το κρατίδιο της Βαυαρίας εξακολουθεί να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες. Η Βαυαρία είναι η πιο πληγείσα περιοχή στη Γερμανία. Ο Μάρκους Σέντερ ο πρωθυπουργούς της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους πελάτες που επισκέπτονται καταστήματα και στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ιταλία : Μετά τις 3 Μαΐου χαλάρωση των μέτρων – Μερική λειτουργία επιχειρήσεων

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας τα καταστήματα που πωλούν παιδικά ρούχα, τα χαρτοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά, με εξαίρεση την περιοχή του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας. Εκτός αυτών των περιοχών, ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται και στις περιοχές της Σαρδηνίας και του Τρεντίνο. Βασικές βιομηχανικές μονάδες, όπως ξυλείας, υφασμάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ήδη λειτουργούν, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί, ανά περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων σε κάθε πληγείσα περιοχή.

Τα σχολεία στη χώρα ενδέχεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενδέχεται να γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε οι επιβάτες να κλείνουν θέση σε λεωφορεία και Μετρό. Η Ιταλία αναμένεται να χάσει το 9.1% του ΑΕΠ της.

Ισπανία: Μετά τις 10 Μαΐου η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 15 ημέρες, ως τις 9 Μαΐου, την καθολική καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα, μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κοροναϊου.

Στην Ισπανία, η χαλάρωση των μέτρων θα αργήσει Το πιθανότερο σενάριο θα αφορά στη σταδιακή άρση των περιορισμών βάσει των κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάθε περιοχή.  Το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων που θα διαρκέσει από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας και στενή παρακολούθηση των μετακινήσεων. Το δεύτερο στάδιο που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων.

Γαλλία

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ «πρόκειται για μια ιστορική πανδημία, η οποία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο… Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», προειδοποίησε ο Φιλίπ.

Πολωνία

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι δημόσιοι χώροι όπως πάρκα και δάση είναι ανοικτοί για τους πολίτες. Παρόλο που στη χώρα ανακοινώθηκαν 545 κρούσματα τελευταίο 24ωρο, η Βαρσοβία επιτρέπει τη σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, επιβάλλοντας ωστόσο αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως τη χρήση μάσκας και την υποχρεωτική χρήση απολυμαντικών τζελ.

Σερβία

Στη Σερβία η κυβέρνηση αποφάσισε χθες Δευτέρα τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα Τρίτη θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια, υποδηματοποιεία και τα εμπορικά καταστήματα οικοδομικών υλικών.

Ο χρόνος ελεύθερης κυκλοφορίας τις καθημερινές παρατείνεται για μία ώρα – δηλαδή, θα λήγει στις έξι η ώρα το απόγευμα και όχι στις πέντε όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, στους οποίους απαγορεύεται εδώ και ένα μήνα να εξέλθουν της οικίας τους, από αύριο θα μπορούν, τρεις φορές την εβδομάδα, να κάνουν έναν περίπατο διάρκειας μισής ώρας από τις έξι η ώρα το απόγευμα και μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, σε απόσταση μέχρι 600 μέτρα από την κατοικία τους.

Νορβηγία

Μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12/3

Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του κοροναϊού μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, άρχισε χθες να ανοίγει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γονιών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή των γονέων στην εργασία.

Βάσει του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί για την επάνοδο στην κανονικότητα, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι μπορούν επίσης να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους από σήμερα, ενώ κομμωτές και δερματολόγοι μέσα στην εβδομάδα. Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 27 Απριλίου.

Αν και τα καταστήματα δεν είχαν υποχρεωθεί ποτέ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, τα μπαρ και τα περισσότερα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται ως τις 15 Ιουνίου. Εξάλλου στις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη ακυρωθεί οι παραδοσιακές παρελάσεις παιδιών που πραγματοποιούνται στις 17 Μαΐου, ημέρα εθνικής επετείου για τη Νορβηγία.

Παράταση καραντίνας στη Βρετανία

Στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κοροναϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Στις ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε τη  Δευτέρα ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.

«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αντριου Κουόμο, που αναδείχθηκε ηγετική φωνή στη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ, ζήτησε τη θέσπιση ομοσπονδιακού επιδόματος επικινδυνότητας για το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της επιδημίας και επανέλαβε το αίτημα για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ενίσχυση της εκστρατείας πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίσης ότι 20 νοσοκομεία της πολιτείας του χρησιμοποιούν το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη κατά της ελονοσίας στην αντιμετώπιση της COVID-19 και τα αποτελέσματα των μελετών τους για την θεραπεία θα αποσταλούν αύριο στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.