Πειθάρχησαν οι Έλληνες στα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού  και παρέμειναν στο σπίτι τους την Κυριακή του Πάσχα.

Οι πολυσύχναστοι δρόμοι ήταν άδειοι, καθώς κυκλοφορούσαν ελάχιστα αυτοκίνητα αλλά και πολλοί λίγοι πεζοί.

Φυσικά από το πρωί είχαν στηθεί μπλόκα σε όλους τους δρόμους της Αττικής, καθώς τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν αυστηροποιηθεί ενόψει των ημερών του Πάσχα.

Τήρησαν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Γιόρτασαν το Πάσχα σε ταράτσες και μπαλκόνια

Στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας πειθάρχησαν οι Ελληνες και γιόρτασαν το Πάσχα στο σπίτι. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έστησαν οικογενειακό γλέντι σε ταράτσες και μπαλκόνια, στήνοντας ψησταριές και χορούς.

Πρωτόγνωρες ήταν και οι εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας καθώς οι κεντρικοί λεωφόροι ήταν έρημοι και ελάχιστοι πεζοί και αυτοκίνητα κινούνταν σε αυτούς.

Το παραπάνω γεγονός πάντως αποδεικνύεται και σε αριθμούς καθώς τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα έφτασαν πανελλαδικά συνολικά τα 103.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και ακόμη 51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις.

23 στην Αττική,
11 στη Θεσσαλονίκη,
8 στην Κρήτη
7 στην Πελοπόννησο,
1 στο Νότιο Αιγαίο,
1 στη Δυτική Μακεδονία και
1 στη Θεσσαλία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 35 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 781 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 455 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

16 στην Αττική,
12 στην Κρήτη,
3 στη Θεσσαλονίκη,
8 στην Κεντρική Μακεδονία,
2 στη Θεσσαλία,
6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
2 στο Βόρειο Αιγαίο,
1 στο Νότιο Αιγαίο και
1 στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 46.192 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οικονόμου για τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ: Οι συμπολίτες μας τήρησαν τις οδηγίες

«Οι συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες. Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει αναπτυχθεί μια συλλογική συνείδηση υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των πολιτών που τήρησαν στην πλειονότητά τους τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, ειδικά στο διάστημα εορτασμού του Πάσχα.

«Και αυτό», προσθέτει ο κ.Οικονόμου, «αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί την καμπύλη διάδοσης του κορονοϊού».

Σημειώνεται, ότι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την εορταστική περίοδο, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν, από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και απόψε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Αστυνομίας, ανήλθαν σε 137, συνολικά, οι παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έως χθες, Κυριακή του Πάσχα, στις 15:00. Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο σημειώθηκαν 85 παραβάσεις και χθες, από τις 06:00 έως τις 15:00, 52.

Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική, 71 συνολικά. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 90 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για 60 ημέρες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν συνολικά 981 άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο καταγράφηκαν 930 παραβάσεις και 51 χθες, από τις 09:00 έως τις 15:00. Στους παραβάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ. «Πρωταθλήτρια» και εδώ η Αττική με συνολικά 370 άσκοπες μετακινήσεις.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τις συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και άλλων κατηγοριών, ανήλθαν σε 7, ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις. Το πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από