Στην Αθήνα υπολογίζουν ότι η χώρα μας θα τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, αν ληφθούν πρόνοιες για χώρες με εντονότερα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η δική μας.

Το δυστύχημα είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες μεγίστης υγειονομικής κρίσης άρχισαν να καλλιεργούνται σενάρια για εκλογές. Ρώτησα αρμοδίως και έλαβα την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε καν περνά από το μυαλό του Πρωθυπουργού.

Γιατί απλούστατα, αναφέρει ο «Βηματοδότης», δεν υπάρχει και δεν στέκει κανένα επιχείρημα υπέρ της διεξαγωγής τους, και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, όταν θα προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της νόσου.

Για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, την αποκλείει κατηγορηματικά, τη θεωρεί άφρονα και έξω από την προσπάθεια κάλυψης του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Προς επίρρωσιν όλων αυτών, σας ενημερώνω και για τούτο: παρά την περιρρέουσα φημολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Μόνο μια φορά, λένε, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε συνθήκες χαλαρότητας παρουσία του Πρωθυπουργού. Η συζήτηση δεν προχώρησε, αφενός γιατί οι προτεραιότητες της συγκυρίας είναι πολύ απαιτητικές και αφετέρου επειδή κανένας στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύει ότι θα έχουν όφελος η κυβέρνηση και η χώρα από εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η οικονομία θα βρίσκεται σε κακό χάλι και αν προκηρυχθούν εκλογές σημαίνει ενδεχομένως δύο αναμετρήσεις, αν με την απλή αναλογική δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, ενώ ενδέχεται να ξεσπάσει το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο, εκτιμούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σκέφτεστε τι θα γίνει αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά με 151 έδρες;» ερωτούν, υπονοώντας ότι αν δεν περάσει με ασφάλεια η κυβέρνηση τον κάβο του κορωνοϊού και αν δεν αποτρέψει την κοινωνική κατάρρευση, οι εκλογές αποτελούν μεγάλο ρίσκο χωρίς προφανές όφελος.