Πρόκειται για δύο Έλληνες, δύο αδέλφια από τη Λάρισα, οι οποίοι μετά το πέρας των σπουδών τους κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να εργαστούν σε διαστημικά προγράμματα.

Για να το καταφέρουν αυτό όμως, ο Ανδριανός και ο Άρης Γολέμης χρειάστηκε να ζήσουν και να εργαστούν στην Ανταρκτική και στην Αρκτική, δηλαδή στις δύο περιοχές του πλανήτη μας όπου επικρατούν οι πλέον σκληρές συνθήκες.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως ήταν υποχρεωμένοι να ζήσουν σε συνθήκες καραντίνας. Και όταν λέμε καραντίνα, εννοούμε… πραγματικά σκληρή καραντίνα και μάλιστα σε πρωτοφανείς για τουςς ίδιους καιρικές συνθήκες.

Ποιοι είναι

Ο Αδριανός Γολέμης σπούδασε ιατρός στο ΑΠΘ. Μέχρι πριν από έναν μήνα ήταν στην Γερμανία. Το 2014 δούλεψε για ένα χρόνο σε καραντίνα στο σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ανταρκτική συλλέγοντας στοιχεία από πειράματα για να υπάρξει επεξεργασία τους.

Ο Άρης Γολέμης, πολιτικός μηχανικός, σχεδιάζει μικρούς και γρήγορους δορυφόρους για το Πανεπιστήμιο Luleå University of Technology στη Βόρεια Σουηδία, στην Αρκτική δηλαδή! Μάλιστα οι δύο δορυφόροι που σχεδιάζει μαζί μια ομάδα άλλων συναδέλφων του θα τεθούν σε πολική τροχιά στα επόμενα δύο χρόνια.

Το onlarissa.net τους εντόπισε στη Θεσσαλονίκη. Ο Αδριανός δουλεύει σε νοσοκομείο της περιοχής και ο Άρης μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε από τη Σουηδία και βρίσκεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Τα δύο αδέρφια δίνουν δώσουν και πρακτικές συμβουλές για την καραντίνα και πόσο αυτή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είχα πάει μια χρονιά για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στον οποίο είναι μέλος και η Ελλάδα. Πήγα στην Ανταρκτική το 2014. Εκεί ζούσαμε σε απομόνωση», αναφέρει ο Αδριανός Γολέμης και συνεχίζει:

«Υπέφερε ολόκληρος ο οργανισμός μας»

«Ο ρόλος μου ως γιατρός ήταν να μαζεύω τα επιστημονικά δεδομένα, ψυχολογικά και ιατρικά, για πειράματα που έχουν σχέση με το διάστημα. Στην Ανταρκτική δεν είσαι στο διάστημα, αλλά είσαι περιορισμένος και σε απομόνωση για πολλούς μήνες. Είσαι όλο μέσα, δεν βλέπεις τον ήλιο, το ανοσοποιητικό αλλάζει. Αλλάζει ο ύπνος. Όλα τα συστήματα του οργανισμού υποφέρουν και στην Ανταρκτική και στο διάστημα», τονίζει και προσθέτει: «Βγαίναμε έξω μόνο με στολή για να μην παγώσουμε. Ήθελες 20 λεπτά για να την φορέσεις. Στην καραντίνα μπορεί να κάνεις ότι δεν προλάβαινες στην προηγούμενη κατάσταση».

Σουηδία vs Θεσσαλονίκη : Αντιφατικές εικόνες

Ο αδελφός του, Άρης μιλάει για την εμπειρία του από την καραντίνα στην οποία βρίσκεται ερχόμενος στην Ελλάδα στη Σουηδία όπου ζει και εργάζεται.

«Εγώ στην Βόρεια Σουηδία μπορώ να βγω έξω, υπάρχει μια κοινωνία. Είναι πραγματικά αστείο. Στην Θεσσαλονίκη που είμαστε τώρα σε καραντίνα οι δρόμοι έχουν περισσότερο κόσμο, από ότι στο μέρος που ζω και δεν έχει καραντίνα», λέει και επικεντρώνεται στον ψυχολογικό παράγοντα.

«Οι συμβουλές είναι δύο τύπων. Πρώτα το ψυχολογικό, όπου ο καθένας βρίσκει κάποια στιγμή τον εαυτό του. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Ξεμένεις από επιλογές. Σε ενοχλεί ότι είσαι σε τέσσερις τοίχους. Το δεύτερο κομμάτι είναι το κοινωνικό. Με τους ανθρώπους που είσαι μέσα στον ίδιο χώρο θα έχεις προστριβές, ανθρώπινα».

«Είναι λοιπόν καλό να έχεις κάποιες επιλογές, αντί να λες τι σου λείπει να σκέφτεσαι το τι μπορείς να κάνεις. Δες το σαν ευκαιρία που είσαι μέσα στο σπίτι καθώς έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα που δεν είχες. Χρειάζεται να επεκτείνεις τα αποθέματα υπομονής που έχεις και να δεις τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου. Οι Έλληνες δεν αξιοποιούν το χρόνο που τους δίνεται εκτός σπιτιού όπως πρέπει. Εκεί που ζω έχω αλλάξει αρκετά τη ζωή μου και έχω γίνει λιγότερο κοινωνικός, αλλά περισσότερο δραστήριος σε σπορ».

Ο Άρης Γολέμης περιγράφει την κατάσταση στη Σουηδία και την αντίδραση των τοπικών αρχών στην πανδημία:

« Η Σουηδία μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει περιοριστικά μέτρα. Είναι ίσως η μόνη σε αυτό τον τομέα. Υπήρχε η νοοτροπία του περιορισμού εκεί και πίστευαν ότι αυτό θα δράσει υπέρ και φαίνεται να έχει αποδώσει. Αλλιώς θα μιλούσαμε για μια νέα Ιταλία. Αλλά βλέπω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν κι αυτοί μέτρα. Στην Ελλάδα νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλύτερα».

Την ίδια άποψη έχει και ο αδελφός του: «Πρόλαβα τον κορωνοϊό στην Γερμανία μόνο στις ειδήσεις. Είμαι περίπου έναν μήνα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά και σε πειθαρχία και σε ομόνοια. Είμαι στην Θεσσαλονίκη και δουλεύω το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Δουλεύω στην ειδικότητα της ψυχιατρικής. Δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά αν χρειαστεί θα βοηθήσουμε. Παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων σίγουρα η διαχείριση είναι δύσκολη. Το θέμα για την επόμενη ημέρα είναι το πόσο δεχόμαστε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας».