Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η μαύρη λίστα των θανάτων στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς μέχρι χθες, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 81 ενώ τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 1.800.

Τα στοιχειά που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αφήνουν  μία χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον καθώς η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι σε λογικά πλαίσια και δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση δραματική.

Ωστόσο οι επόμενες 15 ημέρες θεωρούνται και οι πλέον κρίσιμες για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα καθώς τότε αναμένεται να υπάρξει μία σαφέστερη εικόνα από τους ειδικούς έτσι ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιον τρόπο θα αρχίζει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, από τους ασθενείς από τον κοροναϊό, οι 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών, οι 19 είναι γυναίκες. Οι 72 από αυτούς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Αναφορικά με τους θανόντες, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως 23 εκ των 81 είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 74 έτη. Το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν περασμένης ηλικίας.

Εκ των 1.832 κρουσμάτων, οι 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 679 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι 23.626 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό τέθηκαν σε καραντίνα. Μετά τη συμπλήρωση του 14ημερου απομένουν 6.645 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές. Ολοι παρακολουθούνται καθημερινά.

Επεσήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα. «Τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση». Όπως συμπλήρωσε, μέχρι τότε ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση. Επέμεινε, δε, πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και σημείωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες, είναι ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε μέτρο που κρίνεται απαραίτητο. Σημείωσε εξάλλου ότι από την έναρξη της πανδημίας πάνω από 23.000 πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα σε όλη την επικράτεια.

Ο χάρτης με τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στον «αέρα» βρίσκεται από την Τρίτη η ιστοσελίδα covid19.gov.gr που αποτελεί πλέον τον κεντρικό κόμβο πληροφόρησης της κυβέρνησης για όλες τις πολιτικές, για όλες τις δράσεις των Υπουργείων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Μέσα στον ιστότοπο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις χρηστικές πληροφορίες για τα μέτρα που σχετίζονται με τον κοροναϊό, στατιστικά στοιχεία αλλά και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Μεταξύ άλλων χρήσιμων στατιστικών δεδομένων για την πορεία του κοροναϊού, υπάρχει και ο χάρτης με τη «διασπορά» του ιού στην Ελλάδα.

«Στο κόκκινο», κυριολεκτικά και μεταφορικά, βρίσκεται η Αττική, με 758 κρούσματα.

Ακολουθούν η Δυτ. Ελλάδα και η Κ. Ελλάδα, με 186 και 150 περιστατικά αντίστοιχα.