Η ηγεσία των Ρομά στην Ουγγαρία επεσήμανε σήμερα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ήδη σε ευάλωτη θέση, περιθωριοποιημένη κοινότητά τους στη χώρα.

Πολλά μέλη της να αισθάνονται πως η εθνικιστική κυβέρνηση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τους έχει εγκαταλείψει.

Το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για την προστασία του επιχειρείν και της εργασίας που εξήγγειλε χθες ο ‘Ορμπαν προσπερνά τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Ιδίως τις εξαθλιωμένες κοινότητες των Ρομά, που σε όλη την έκταση της Ανατολικής Ευρώπης, πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και ιστορικά γίνονται αντικείμενο διακρίσεων, ή αποτελούν τον ‘αποδιοπομπαίο τράγο’, κυρίως σε καταστάσεις κρίσεων, με την πανδημία του κοροναϊού να τους φέρει σε ευάλωτη θέση.

Κανένα μέτρο οικονομικής προστασίας για τους Ρομά

Ήδη, οι Ρομά της Ουγγαρίας έχουν αρχίσει να αναφέρουν αυξημένες εντάσεις, που περιλαμβάνουν και διακρίσεις, όσο οι απολύσεις αρχίζουν να πλήττουν την οικονομία.

«Από την πρώτη στιγμή η οικονομική κρίση είχε επιπτώσεις στις περιθωριοποιημένες αγροτικές περιοχές. Έχουν μηδενικές αποταμιεύσεις, μηδενικές εναλλακτικές…η κυβέρνηση τους αγνοεί», τόνισε ο Έρνο Κάντετ, στέλεχος του Κέντρου Τύπου των Ρομά.

Οι Ρομά κυρίως απασχολούνται εποχιακά σε προσωρινές θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα και στις κατασκευές, ως πλανόδιοι μουσικοί και στον τομέα της εστίασης, ή στα ξενοδοχεία.

Είναι πιο εύκολο να απολυθούν από όσο οι ‘λευκοί’ Ούγγροι πολίτες, όπως καταγγέλλει, παραθέτοντας αντίστοιχο παράδειγμα σε εστιατόριο του Ζέγκεντ, στα νότια της χώρας, ο ακτιβιστής Κάρολι Μπούζα.

«Αυτό μου θυμίζει την εποχή της πτώσης του κομμουνισμού (1989-90), όταν οι Ρομά ήσαν οι πρώτοι που απολύονταν. Χρειαζόμαστε ενότητα κι αλληλεγγύη από όλους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές», προσθέτει ο Μπούζα στην ανάρτησή του στο Facebook.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τεχνολογίας Λάζλο Πάλκοβιτς, δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα προς ενίσχυση των Ρομά, παρ’ όλο που όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος τα προγράμματα για τα δάνεια, την κατάρτιση και τους μισθούς που ανακοινώθηκαν «είναι προς το συμφέρον όλων των Ούγγρων».

Ερωτηθείς, ο ίδιος εκπρόσωπος, για το εάν προβλέπουν κάτι ειδικό για τους Ρομά αρκέσθηκε να επαναλάβει την ίδια δήλωση.

Απειλούνται από τον κοροναϊό οι Ρομά της Ουγγαρίας

Εξάλλου, οι κακές συνθήκες διαβίωσης στους περισσότερους καταυλισμούς των Ρομά καθιστά την πληθυσμιακή αυτή ομάδα πιο ευπαθή στον κοροναϊό.

Μολονότι η νοτιοανατολική Ουγγαρία, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση των Ρομά δεν έχει καταγράψει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όποια έξαρση του κοροναϊού στα σπλάχνα της εκτιμάται πως θα σπείρει την καταστροφή.

Πολλά μέλη της ήδη πάσχουν από νοσήματα των πνευμόνων, ή διαβήτη, που ενισχύουν τα συμπτώματα της νόσου.

Στην Ουγγαρία έχουν καταγραφεί 817 κρούσματα – με τα μισά να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη – και 38 θάνατοι από κοροναϊό.

Όπως τονίζει ο Γκάμπορ Βάραντι, αρχηγός Ρομά στο Μίσκολτς (ανατολικά) ακόμη κι οι βασικές συνθήκες υγιεινής απουσιάζουν σε ορισμένες απομονωμένες κοινότητες και οι εξαθλιωμένες και πεινασμένες οικογένειες δύσκολα θα τηρήσουν τις κυβερνητικές διαταγές για τον περιορισμό μετακινήσεων.

Σήμερα, πολλά ευρωπαϊκά θεσμικά και νομικά σώματα προειδοποίησαν πως το 80% των Ρομά δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ενώ σε πολλές χώρες η κοινότητα συμβιώνει σε υπερπλήρη, στενόχωρα, καταλύματα.

«Αυτό το γεγονός καθιστά τη σωματική απόσταση, ένα βασικό στοιχείο των δημόσιων προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, σχεδόν αδύνατη», τονίζουν η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ σε έκθεσή τους.