Στο Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη εξ αποστάσεως θα φανεί αν μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες της ΕΕ.

Μετά το γερμανικό «μπλόκο» στο «Corona bond» το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών (και της Ελλάδος) αλλά και το ιταλο-ισπανικό βέτο στα Κορωνο-μνημόνια θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση ενός εργαλείου δανεισμού από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα.

Οι όροι πρόσβασης στα χρήματα του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  θα σχετίζονται με το που θα κατευθύνονται οι πιστώσεις αυτές, δηλαδή θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρότασή της για έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανείσει το ποσό αυτό στις χώρες, ανάλογα με την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζουν, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση καθώς και του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει μία αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί κατά 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το Eurogroup θα πρέπει, επομένως, να σχεδιάσει έως τις 9 Απριλίου ένα πακέτο που θα ικανοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν διαφορετικές απόψεις για την έκδοση κοινού χρέους, των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων.