Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο -και αλληλέγγυο- εργαλείο, στην βάση και των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Είναι ένα εργαλείο κατάλληλο ακριβώς για αυτή την κρίση», πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ και παρέπεμψε στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα υιοθετήσει η Ε.Ε.

«Τα κράτη – μέλη θα δώσουν μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση» σε αυτή την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη εταιριών.

Ο κ. Κόλμπεργκ επιφυλάχθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις των υπουργών Οικονομικών προς το Συμβούλιο.

«Κακές ιδέες όπως αυτή του ευρωομολόγου δεν γίνονται καλές λόγω κρίσης»

Κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου εμφανίστηκε σήμερα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το κόμμα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, το οποίο συμμετέχει και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι κακές πολιτικές ιδέες, όπως αυτή των ευρωομολόγων, δεν θα γίνουν καλές ιδέες επειδή υπάρχει κρίση».

Επιπλέον, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Γερμανία, ο κ. Μπλούμε τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετώπισε μετά το τέλος τους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επισήμανε «αυτό που είναι τώρα περιττό είναι η έκκληση για μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους και όλες οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν στην εθνική κρατική προσπάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ