Μπορεί οι Έλληνες να έχουν δείξει σύνεση και ενσυναίσθηση μένοντας στο σπίτι τους τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν καν στέγη ή άλλα βασικά αγαθά για να προστατευτούν από τον κοροναϊό.

Άστεγοι, τοξικομανείς, πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και φυλακισμένοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα τους με ελάχιστη προστασία και μέριμνα από το κράτος ή τους απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, «εάν άστεγοι μολυνθούν με τον Covid-19, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν. Αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στη σχετική πληροφόρηση, με σοβαρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους».

Πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, πολλές οργανώσεις στήριζαν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν μείνει στον δρόμο, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Τα μέτρα της πολιτείας για την προστασία των αστέγων

Σε διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, είχε εξηγήσει ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίσουν για τους αστέγους, τους τοξικοεξαρτημένους και τους Ρομά.

Πράγματι, το Κέντρο Υποδοχής και Αλλελεγγύης του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή πάνω από 200 άτομα σε δύο υπνωτήρια.

Μιας και τα συσσίτια έχουν διακοπεί λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η παράδοση φαγητού σε σπίτια άπορων και οι δράσεις streetwork. Σε αυτές τις προσπάθειες συνδράμουν και πολλές οργανώσεις.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι»

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δήμου Αθηναίων, εκατοντάδες είναι αυτοί που παραμένουν στον δρόμο. Εξάλλου, σύμφωνα με την καταγραφή του 2018, οι άστεγοι στην πρωτεύουσα ανέρχονται σε 790.

Πέρα από τις καθημερινές του δυσκολίες, πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού.

Αυτή τη στιγμή, για την ενημέρωση και την υποτυπώδη προστασία των αστέγων στην Αθήνα, λειτουργούν μόλις λίγες ομάδες δρόμου (streetwork): από την οργανωμένη πολιτεία το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και από πρωτοβουλίες, η εθελοντική ομάδα STEPS, η ομάδα της ΜΚΟ PRAKSIS και η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.

Δεν λείπουν επίσης οι καταγγελίες ότι πολλοί άστεγοι έχουν μεταφερθεί βίαια από την Αστυνομία σε άγνωστες τοποθεσίες.

Η Αστυνομία συλλαμβάνει τοξικομανείς γιατί δεν έχουν λόγο μετακίνησης

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από όσους κοιμούνται στους δρόμους της Αθήνας, είναι τοξικοεξαρτημένοι.

Στη βάση αυτή, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, καμία από τις οργανώσεις κατά των ναρκωτικών δεν συμμετέχει με ομάδες δρόμου στην ενημέρωση και στην προστασία των αστέγων.

Για τους ανθρώπους αυτούς ακόμα δεν έχει βρεθεί στέγη από τον δήμο, καθώς άστεγοι που είναι χρήστες δεν γίνονται δεκτοί στα υπνωτήρια.

Μάλιστα, οι τοξικομανείς αντιμετωπίζουν πολλές φορές προβλήματα με την Αστυνομία λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης.

Αν και έχει αναστείλει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές του, ο ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους θεραπευόμενούς του στέλνοντας περισσότερες δόσεις κατ’ οίκον για να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

Στις Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) και Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ), έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση των εξυπηρετούμενων κατά 20-25% σε σχέση με πριν την πανδημία.

Οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να μπαίνουν στις κλινικές ένας-ένας ή σε μικρές ομάδες, ενώ είναι διαθέσιμος και έχει μοιραστεί υγειονομικός εξοπλισμός.

Τέλος, εξακολουθεί να λειτουργεί καθημερινά ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) παρέχοντας πληροφορίες με έντυπο υλικό, υλικό προφύλαξης, πρόχειρο φαγητό (snack).