Ανατριχιαστικά είναι τα άλματα και η ταχύτητα με την οποία ο κοροναϊός εξαπλώνεται στον πλανήτη.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τις 530.000, αυτό σημαίνει ότι όσο περνούν οι μέρες θα βλέπουμε ακόμα πιο τρομακτικά νούμερα.

Χρειάστηκε να περάσουν 67 μέρες μέχρι να εκδηλωθούν παγκοσμίως τα πρώτα 100.000 κρούσματα.

Τα δεύτερα 100.000 καταγράφηκαν σε 11 μέρες, τα τρίτα 100.000 σε 4 μέρες και τα τέταρτα σε μόλις 48 ώρες.

«Καμπανάκι από ΠΟΥ»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιώντας πως εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν παγκοσμίως:

«Είναι μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί μια παγκόσμια αντίδραση», τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, καλώντας τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τον εαυτό τους:

«Πρώτα, παλέψτε. Πολεμήστε σκληρά. Πολεμήστε σαν να έχετε να κάνετε με την κόλαση. Σαν η ίδια σας η ζωή να εξαρτάται από αυτό. Επειδή είναι έτσι.

Ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τις οικονομίες είναι να σταματήσετε τον ιό.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν υπάρχουν βήματα προς τα πίσω. Σας ευχαριστώ για τις θυσίες που έχουν ήδη κάνει οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι σας.

Πολλές από τις χώρες σας έχουν επιβάλει δραστικούς κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και ζητώντας από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Αυτά τα μέτρα θα πάρουν μέρος της λάβας από την επιδημία, αλλά δεν θα την σβήσουν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Πρέπει να χτίσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να αναπτύξουμε εργαζομένους στον τομέα της Υγείας. Να βρούμε, να δοκιμάσουμε, να απομονώσουμε και να θεραπεύσουμε κάθε κρούσμα και να εντοπίσουμε κάθε επαφή. Αυτή δεν είναι επιλογή. είναι υποχρέωση»

Σοβαρή έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε στην Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G20) ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού «επιταχύνεται με εκθετικούς ρυθμούς» και κάλεσε τους ηγέτες τους να αυξήσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Καλούμε όλες τις χώρες σας να αυξήσουν την παραγωγή, να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών και να διασφαλίσουν» τη δίκαιη διανομή του υλικού αυτού, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκε από τον Οργανισμό.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν και πάλι την Τετάρτη ότι ο κόσμος αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, τα γάντια και οι ολόσωμες στολές.