Σήκωσε το γάντι σήμερα η κυβέρνηση δια του Στέλιου Πέτσα και χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για δωράκια στους κλινικάρχες που έχουν ιδιωτικές ΜΕΘ.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Το όλο θέμα έχει προκύψει μετά την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση μέσω των 30 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΠΥ επιδοτεί τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αυξάνοντας από 800 ευρώ το ημερήσιο κόστος νοσηλείας μιας κλίνης ΜΕΘ στα 1600 ευρώ λόγω κοροναϊού.

Την καταγγελία έκανε προχτές ο Παύλος Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κάνει χαριστικές ρυθμίσεις σε ορισμένους επιχειρηματίες της Υγείας παρέχοντας μέσω του ΕΟΠΠΥ διπλάσια αποζημίωση για τη δέσμευση κλινών σε ιδιωτικές ΜΕΘ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας από τον κοροναϊό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω της «υποχρεωτικής επέκτασης της σύμβασης του ΕΟΠΠΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά δωράκια σε κάποιους».

Μάλιστα ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσαν πως «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους».

Αυτή ήταν η «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγειας»; Αυτήν ήταν η «επίταξη» που ήσασταν έτοιμοι να…

Δημοσιεύτηκε από Παυλος Πολακης στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ΕΚΠΥ (ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΠΥ) του 2018 μέσω του οποίου η τότε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε τότε αυξήσει το νοσήλιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ για όσους δεν έβρισκαν κρεβάτι στις δημόσιες ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νοσηλεία από την εποχική γρίπη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανέβασε υπέρμετρα τους τόνους χτες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δήλωση Αλ. Χαρίτση on camera #covid19 | 25.03.2020

– Μετά από έναν μήνα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση #ΝΔ επιμένει μόνο σε περιοριστικά μέτρα και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.► Αρνείται να προσλάβει άμεσα γιατρούς και απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές.► Αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των #ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.► Αρνείται να κάνει μαζικά #διαγνωστικά_τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα περιοριστικά #μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. – Αντί αυτού, ο #ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορονοϊού να μένουν σπίτι τους χωρίς κατ’ οίκον παρακολούθηση, με τους δύο χθεσινούς τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση.► Αρνείται, τέλος, να προμηθεύσει με #εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα, αλλά φροντίζει την ίδια ώρα να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης όσοι έχουν να πληρώσουν.- Όλα αυτά πλέον δεν συνιστούν απλά ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης στις Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

Ψευδές ότι υπερτιμολογούνται οι ΜΕΘ στα 1600

«Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια» σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

«Τα όσα λέγονται ότι από 800 ευρώ η τιμή θα πάει στα 1.600 ευρώ για κάθε ΜΕΘ είναι ψευδέστατα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις κατηγορίες περί υπερτιμολογήσεων.

Στην επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται

Ο κ. Πέτσας σημείωσε παράλληλα πως από την πρώτη στιγμή το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη.

«Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

«Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Υποκρισία ότι υπερκοστολογούνται τα τεστ

Αναφορικά με τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι επιτρέπει να γίνονται τεστ χωρίς επιστημονικά κριτήρια τα οποία τεστ υπερκοστολογούν τα ιδιωτικά εργαστήρια ο κ. Πέτσας είπε:

«Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης».

Το ιδιωτικό σύστημα υγείας αρμέγει το δημόσιο

Πάντως βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε εκ νέου και το ΚΚΕ σήμερα κατηγορώντας την ότι με την ΠΝΠ «επιλέγει να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της υγείας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ».

«Η συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων» τονίζει το ΚΚΕ υποστηρίζοντας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διπλασιάζεται στα 1600 ευρώ το κόστος νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ που δεσμεύονται για τον κοροναϊό.

«Αντίστοιχα δώρα προβλέπονται και για την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό» συμπληρώνει το ΚΚΕ.

Και ο Περισσός υπογραμμίζει πως «με αυτόν τον τρόπο τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού δεν επιτάσσεται αλλά επιδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ, από πόρους που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι δηλαδή».

Επίταξη τώρα

Ωστόσο το ΚΚΕ ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι οι προτάσεις του κινούνται στην ίδια λογική με της κυβέρνησης καθώς «εστιάζει την κριτική του στο ποσό της αποζημίωσης και στο ποιοι όμιλοι ευνοούνται, προσπερνώντας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, όπως διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα! Κι όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη!»