Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κοροναϊού, «Σωτηρία», αλλά και για το μύθο γύρω από τον ιό που θέλει τους νέους απρόσβλητους από αυτόν.

Σύμφωνα με τον κ. Τζουβελέκη, η κατάσταση στο Σωτηρία είναι ελεγχόμενη και το σύστημα  υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κρούσματα που προσέρχονται. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί η ροή των ασθενών από κοροναϊό τις επόμενες ημέρες.

Το νοσοκομείο δέχεται 15 με 20 ύποπτα περιστατικά την ημέρα. Πώς αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξήγησε ο κ. Τζουβελέκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ είπε πως θα ανοίξει μια μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία διαθέτει υλικοτεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Για τη συμπεριφορά των πολιτών μέχρι τώρα, ο κ. Τζουβελέκης υποστήριξε πως «ο Έλληνας πολίτης έχει επιδείξει μια σχετική ανωριμότητα» και πως «με τα καινούρια μέτρα αυτοί που δεν είχαν ατομική ευθύνη θα την αποκτήσουν μέσω εκφοβισμού».

Ξεκαθάρισε επίσης, πως ο κοροναϊός δεν είναι ο ιός της γρίπης και πως επηρεάζει κυρίως άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, ωστόσο τα παιδιά μπορεί να γίνουν ασυμπτωματικοί φορείς.

«Ο κίνδυνος είναι τεράστιος ειδικά για άτομα που έχουν νοσήσει σοβαρά», τόνισε.

Μίλησε ακόμα για το πώς οι ασθενείς βιώνουν την ασθένειά τους, λέγοντα χαρακτηριστικά πως αισθάνονται το άγχος του επικείμενου θανάτου και γι’ αυτό το λόγο τους υποστηρίζουν και ψυχολογικά.