Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Έτσι, η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

– Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

– Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

– Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

– Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

– Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Περιορισμοί μετακινήσεων προς τα νησιά

Από το προηγούμενο Σάββατο στις 6 το πρωί, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν με έγγραφα από το taxis ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Ο πόλεμος κατά του κοροναϊού στα νησιά προβληματίζει τον πρωθυπουργό λόγω των αδύναμων υγειονομικών υποδομών. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευτεί τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί» στο τελευταίο του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να εκληφθεί.

Επιδόματα

Για την αποφυγή συνωστισμού στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, προχώρησε ο ΟΑΕΔ, ενώ παράταση αυτοδίκαια στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβεί κανείς στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.

Κλειστά σύνορα

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. (οι Ελληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας. Επιπλέον, όσοι Ελληνες επιστρέφουν στη χώρα, τίθενται υποχρεωτικά σε 14ημέρη απομόνωση στον τόπο προορισμού τους, με το βλέμμα των ειδικών να έχει στραφεί ιδιαίτερα σε όσους επαναπατρίζονται έχοντας εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για προληπτικούς λόγους, στο σφράγισμα των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σύνορα με την Τουρκία, με πρωτοβουλία της τελευταίας.

Προσωρινή παύση ισχύει και ως προς την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία.

Μετακινήσεις

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου και στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με μοναδική εξαίρεση τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

Ταυτόχρονα, σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, ενώ για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας έχει ανασταλεί η εφαρμογή του δακτυλίου έως το τέλος Απριλίου.

Αναστέλλει κάθε διακοπή ύδρευσης η ΕΥΔΑΠ

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κοροναϊού έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου.