Τις πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος μετρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι κάτοικοι της Πάργας και των γύρω περιοχών, μετά τις ισχυρές δονήσεις των 5,6 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα η πρώτη και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα..

Σε γεγικές γραμμές, οι σοβαρότερες ζημιές εντοπίζονται στις Τοπικές Κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 30 παλιά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ από θαύμα σώθηκε ένα ζευγάρι όταν ο εξωτερικός τοίχος του σπιτιού έπεσε δίπλα από το κρεβάτι τους. Σε οικοδομές της δεκαετίας του 1970 κατέρρευσαν ακόμη και τοίχοι, με αποτέλεσμα να έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Σοβαρά ζημιές υπέστη το νεκροταφείο στο Κανελάκι ενώ συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή δήλωσε πως για το μέγεθος του σεισμού η περιοχή άντεξε. Ωστόσο επισημαίνει πως σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία δρομολογείται λύση για όλους εκείνους που τα σπίτια τους κρίνονται ακατάλληλα, με γνώμονα την κρίσιμη περίοδο του κορονοϊού που διανύουμε.

Νοσηλεύονται οι τραυματίες

Τα τρία άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο.

Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονται από τα ξημερώματα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.ά., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται, έχοντας ήδη καλέσει και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή.

Επίσης υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι- Γλυκή.

Σε ξενοδοχείο όσοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές – Μέτρα κατά του κοροναϊού

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και έχει συνεχείς επικοινωνίες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.

Ήδη από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κοροναϊό.

(φωτό www.epiruspost.gr/ Facebook/ Σπύρος Ράπτης)

Αρκετοί μετασεισμοί

Στην περιοχή του Δήμου Πάργας παραμένει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας επισκέπτονται και γειτονικές περιοχές Πρέβεζας και Θεσπρωτίας προκειμένου να ενημερωθούν από τις κατά τόπους τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο και άλλων ζημιών, με δεδομένο πως συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα».

Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Παραμυθιάς.

Το ρήγμα της Παραμυθιάς είναι γνωστό στους σεισμολόγους της χώρας καθώς είχε δραστηριοποιηθεί στις 14 Μαΐου, του 1895 με ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στο Μαργαρήτι, την Παραμυθιά, το Δραγούμη, στο Καρβουνάρι και στο Κουρτέσι.

Για τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ φαίνεται πως είναι ο κύριος σεισμός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε πως η περιοχή θα ελεγχθεί άμεσα για ζημιές.