Στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικό-ανεξαρτήτως συνθηκών- οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στην δημοτική αρχή. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά μεταξύ κεντρικής πολιτικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης. Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας η κατ’ειδίαν επικοινωνία αναγκαστικά εκμηδενίζεται. Κάποιοι δήμαρχοι ωστόσο φροντίζουν να διατηρούν την επαφή με τους δημότες τους και να αφουγγράζονται την ψυχολογία τους, να μαθαίνουν τις ανάγκες τους και να απαντούνε στα ερωτήματα τους. Χάρη στα κοινωνικά δίκτυα η δυνατότητα αυτή υπάρχει ακόμη και σε περιόδους απομόνωσης. Μέσα σε όλα που βιώνουμε παγκοσμίως ας ευχόμαστε τα ηλεκτρονικά συστήματα να παραμείνουν στο ύψος των περιστάσεων. Ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος κατόπιν καλέσματος του στους πολίτες για επικοινωνία μαζί του μέσω κοινωνικού δικτύου, θέλησε να δώσει μια εικόνα της κατάστασης στη πόλη του αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοτών του.

Μια σημαντική τοποθέτηση του δημάρχου αφορά την προμήθεια φαγητού σε άπορους ανθρώπους του δήμου που έως σήμερα φρόντιζε τόσο η μητρόπολη όσο και μια μεγάλη εταιρία που εδρεύει στη περιοχή. Όμως οι δυσκολίες που έχουν προκύψει καθιστούν δύσκολη την διαδικασία αυτή προς το παρόν. Ο δήμος προτίθεται να αναθέσει σε μάγειρες των βρεφονηπιακών σταθμών την παρασκευή των γευμάτων αλλά και σε ιδιωτική εταιρία. Μάλιστα έκανε κάλεσμα και όσους έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους να το δηλώσουν στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ώστε να καλυφθούν και οι δικές τους ανάγκες. Αναφορικά με το κοινωνικό φαρμακείο ο κ. Νανόπουλος στάθηκε στο δικαίωμα πια που απέκτησαν οι δήμοι να αγοράζουν τα φάρμακα και να τα διανέμουν σε εκείνους που τα χρειάζονται με διαδικασίες εξπρές, αφού καταγραφούν οι έχοντες ανάγκη με απόλυτη εχεμύθεια. Επισήμανε την ανάγκη να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα έστω και αν μέχρι σήμερα δεν έχει δηλωθεί κρούσμα κορονοϊού στη Κόρινθο.

Για την ανοικτή δομή της περιοχής που φιλοξενούνται μετανάστες ο δήμαρχος είπε πως οι μετανάστες βγαίνουν από την δομή σε μικρές ομάδες για να ψωνίσουν τα απαραίτητα και εκτός της αστυνόμευσης σύντομα θα υπάρχει και συνδρομή εταιριών security. Τόνισε επίσης πως οι φιλοξενούντες στη δομή έχουν επίγνωση της κατάστασης και ξέρουν και οι ίδιοι πως πρέπει να προστατευτούν και να προστατεύσουν τους υπόλοιπους. Μάλιστα είπε πως θα δημιουργηθεί και στη δομή ένας χώρος καραντίνας σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Του τέθηκε και ερώτημα για τους ταξιδιώτες από την Αθήνα και την Πάτρα που ταξίδεψαν στις παραλίες του δήμου κορίνθου. Ο δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων σχετικά: “Πράγματι η στάση πολλών ήταν εντελώς ανεύθυνη καθώς και στις 2 αυτές πόλεις έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα. Το σαββατοκύριακο που πέρασε μεγάλος αριθμός ατόμων ήρθαν στη περιοχή μας, πήγαν σε παραλίες και άλλους χώρους σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων με σκοπό να παραμείνουν πολλές ώρες. Θεωρώ πως ήταν μέγα λάθος και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Να μένει στο σπίτι ο κόσμος όσο γίνεται περισσότερο για να επιστρέψουμε όλοι σύντομα στη κανονικότητα της καθημερινότητας μας.”

Μεταξύ άλλων ο Ο Δήμαρχος Κορινθίων συνέστησε ψυχραιμία και απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες των ειδικών ώστε να κατορθώσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Ζήτησε απ όλους να προσέχουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους αφού, μέσα από αυτήν την κρίση, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη θα κατορθώσουμε να βγούμε πιο δυνατοί, έτοιμοι ν ανοικοδομήσουμε μια καινούργια χώρα, αυτήν που μας αξίζει!

«Να προσέχετε τον εαυτό σας και την κοινωνία μας. Να μένετε σπίτι. Να κινείστε εάν και μόνον είναι απαραίτητο. Να έχετε εμπιστοσύνη στις αρχές και στο δήμο κορινθίων! Αν υπάρχει ανάγκη και δυσκολία επικοινωνήστε μαζί μας, με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου για να παρέμβουμε σύντομα και αποτελεσματικά.

Σας διαβεβαιώ,

Ο δήμος με σοβαρότητα και ταχύτητα κάνει εκείνο που πρέπει. Θέλω να σας πω πως  πολλές ενέργειες δεν διαφημίζονται από την πλευρά μας  γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα.

Εύχομαι από αυτήν την κρίση να βγούμε όλοι υγιείς, να μην χάσουμε πρόσωπα αγαπημένα !

Εύχομαι να έχουμε κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη

Αυτό θα μας μείνει όταν η κρίση θα έχει πια περάσει. Τότε που θα κληθούμε να είμαστε ως κοινωνία καλύτεροι για να ξεπεράσουμε και την οικονομική κρίση η οποία θα είναι μεγάλη.

Για να μπορέσουμε να χτίσουμε τη χώρα που θέλουμε, την χώρα που μας αξίζει!»