Μέσα στα πολλά που συμβαίνουν και διαπιστώνονται στην δύσκολη αυτή περίοδο, περιλαμβάνεται και μία συνειδητοποίηση διαφορετικού τύπου.

Πέραν των όσων ήδη έχουν επισημανθεί για τον αναβαθμισμένο ρόλο του κράτους, την ανάδειξή του, της ισχύος του και των δυνατοτήτων του, υπάρχει και μία σημαντική «τακτοποίηση» στο πεδίο των ΜΜΕ.

Επί της ουσίας εξελίσσεται καθημερινώς μία αναγκαστική και αυτόματη ρύθμιση, αναδεικνύεται ποιος διαθέτει αξιοπιστία, ποιος μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί εκ των πραγμάτων και ποιος εν τέλει αδυνατεί να παίξει έναν ρόλο που τα προηγούμενα χρόνια διεκδίκησε.

Αφορούν όλα αυτά κατά βάση το πεδίο της ενημέρωσης και τον ανταγωνισμό μεταξύ των «παραδοσιακών» ΜΜΕ και των «μέσων» κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία με παραπλανητικό τρόπο διεκδίκησαν τα τελευταία χρόνια έναν δεσπόζοντα ρόλο στην πληροφόρηση των πολιτών.

Σε μία κρίση όπως αυτή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η ενημέρωση έχει νευραλγική σημασία.

Η επίσημη ενημέρωση από αρμοδίους και ειδικούς ή από την κυβέρνηση, η πληροφόρηση και η παροχή οδηγιών, αναδεικνύονται ως παράμετροι καθοριστικές στην εκστρατεία αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται τώρα πώς και γιατί είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία αναλαμβάνουν εκείνοι που μπορούν. Ομάδες και επαγγελματίες με πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφορία, που ακολουθούν διαδικασίες αξιολόγησης και ιεράρχησης, προτάσσουν την αξιοπιστία από τον εντυπωσιασμό και έχουν συναίσθηση του ρόλου τους.

Δεν σημαίνει αυτό ότι όλα τα ΜΜΕ σέβονται και τηρούν πάντα όλες αυτές τις αρχές, όμως μόνο στα επίσημα ΜΜΕ μπορούν να εφαρμοστούν αυτές.

Την ίδια στιγμή καταφαίνεται πώς τα «μέσα» κοινωνικής δικτύωσης παύουν σε αυτήν την φάση να υποδύονται κάτι που δεν είναι. Υποχωρεί η θολή τους ιδιότητα ως «μέσων», ενισχύεται ο ρόλος τους στην κοινωνική δικτύωση.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές για όλους, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν όμως σημαντικότατες και κρίσιμες δυνατότητες για την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και για την ψυχαγωγία ή την προσπάθεια να ξεχάσει κάποιος στον βαθμό του εφικτού, την δύσκολη αλλά αναγκαία συνθήκη της απομόνωσης και του περιορισμού των δια ζώσης επαφών

. Υπό αυτήν την έννοια, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων αναδεικνύεται στην πραγματική του διάσταση και είναι σημαντικός. Για την επικοινωνία και την επαφή, όχι για την ενημέρωση.

Είναι η διαπίστωση αυτή η αρχή για άλλη μία από τις αλλαγές που θα προκύψουν από την κρίση αυτή.

Πιθανώς πολλοί από τους αρνητές και τους αμφισβητίες των «παραδοσιακών» μέσων να συνειδητοποιούν σήμερα πόσο εξαρτώνται από αυτά, θέλοντας και μη, για την ενημέρωσή τους. Και οι φανατικοί των κοινωνικών δικτύων να τα δουν στην πραγματική τους διάσταση.