Επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί ρόλο ηγετικής δύναμης και μερίδιο στο ενεργειακό παιχνίδι επιχειρεί η Τουρκία, ανακοινώνοντας προχθές την παραλαβή και του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, που θα ονομαστεί «Κανουνί Σουλτάν». Ενα γεωτρύπανο που αποτελεί ένα διπλό μήνυμα ισχύος και μη υποχωρητικότητας εκ μέρους της Αγκυρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να επιβάλλει τις διεκδικήσεις της, ενώ στο εσωτερικό στέλνει μήνυμα ισχύος και γοήτρου.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει τις προθέσεις του, με την έναρξη των παράνομων ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενος τα τετελεσμένα της κατοχής. Ερευνες και γεωτρήσεις, που δεν περιορίζονται σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά στοχεύουν σε «οικόπεδα» που έχουν αδειοδοτηθεί σε κολοσσούς όπως η Total και η ENI.

Με στόχο την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή το μνημόνιο που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σάρατζ, για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στοχοποιεί ευθέως την Ελλάδα, επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν δίαυλο εξόδου στο Αιγαίο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, μεθοδεύοντας νέα τετελεσμένα. Για τον Ερντογάν αυτή η συμφωνία, όπως έχει πει, είναι επιβεβαίωση των σχεδιασμών του στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διεθνείς καταδικαστικές δηλώσεις. Η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει το μνημόνιο στον ΟΗΕ ζητώντας την ανάρτησή του, διεκδικώντας έτσι μία επίφαση νομιμότητας των διεκδικήσεών της. Εστω και αν ο ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ανάρτηση των εγγράφων που κατατίθενται δεν σημαίνει και αναγνώριση της νομιμότητάς τους.

Η Αθήνα είναι σε αυξημένη επιφυλακή τόσο στο Αιγαίο όσο και γύρω από την Κρήτη, προχωρώντας σε ενίσχυση των δυνάμεων του ναυτικού και των περιπολιών, προκειμένου να εμποδίσει κάθε τουρκική απόπειρα. Μία κίνηση στο Αιγαίο θα μπορούσε να είναι αφορμή και για ένα «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με την εργαλειοποίηση από την Αγκυρα του μεταναστευτικού.

Σε καραντίνα

Το «Κανουνί Σουλτάν», ο τρίτος «σουλτάνος» του ενεργειακού προγράμματος της Τουρκίας, που αγοράστηκε αντί 37,5 εκατ. δολαρίων, σε δημοπρασία από τη Βρετανία, και το πλήρωμά του θα παραμείνουν σε καραντίνα για 15 μέρες στο λιμάνι της Μερσίνας. Στη συνέχεια θα δρομολογηθούν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους και αναμένεται να είναι αξιοποιήσιμο σε διάστημα κάποιων μηνών.