Η εξάπλωση της νόσου εντός της κοινότητας με απροσδιόριστη πηγή μόλυνσης αποτελεί γεγονός (και) στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Μοιραία έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει πλέον διαπιστωθεί πόσο σαρωτικό θα είναι το πέρασμα του Covid-19 στην Ελλάδα.

Υπό τα δεδομένα αυτά η χθεσινή απόφαση για αναστολή λειτουργίας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων και των χώρων διασκέδασης – έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – μπορεί να παραπέμπει στις εικόνες που εκτυλίσσονται στη γειτονική Ιταλία, όμως στην πράξη αποτελεί επιθετικό προληπτικό μέτρο που επιχειρεί να αναχαιτίσει αντίστοιχη έξαρση στη χώρα μας.

Οπως μάλιστα σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, το μοντέλο προληπτικής στρατηγικής που ακολουθεί η Ελλάδα έχει αρχίσει να υιοθετείται και από άλλες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Ιρλανδία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 117, ενώ για επιπλέον 15 βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης. Το στοιχείο όμως που φαίνεται να προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι από αυτά τα δέκα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

«Στην Αττική έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα. Θεωρώ ότι – δεδομένου πως διεξάγονται 680 τεστ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είμαστε ακόμη στην αρχή. Εχει αρχίσει η εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας. Και όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ο εντοπισμός των 10 «ορφανών» κρουσμάτων ισοδυναμεί με αρκετές εκατοντάδες στην κοινότητα που δεν έχουν εντοπιστεί και, συνεπώς, επιβεβαιωθεί.

Ηπια συμπτώματα

Επιπλέον, από το σύνολο των κρουσμάτων οι 34 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι τρεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση – και έπειτα από τον πρώτο θάνατο που καταγράφτηκε στη χώρα μας – ελπίδες προκαλεί η είδηση ότι έλαβαν εξιτήριο η 38χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης καθώς και το παιδί της.

Οπως άλλωστε επανέλαβε χθες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων κ. Τσιόδρας, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει ήπια συμπτώματα. «Συνεπώς, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις όχι στον μείζονα πληθυσμό αλλά στις ευπαθείς ομάδες. Θεωρώ ότι με αυτά που κάνουμε θα περιοριστούν».

Πάντως, και σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας αλλάζει σταδιακά σελίδα σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της νόσου Covid-19, καθώς  εξελίσσεται η διασπορά της. «Οσο περνάει η εξάπλωση στην κοινότητα, η επιτήρηση θα εστιάζει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στην καταγραφή των θανάτων. Παράλληλα όμως θα επιτηρούμε και την κοινότητα» διευκρίνισε ο ίδιος.

Προς το παρόν πάντως οι ιοί της γρίπης που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας – παρότι βρισκόμαστε στην ουρά του κύματος – δυσχεραίνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το 20% των εξεταζομένων είναι θετικό στη γρίπη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ίδιος και στην οργάνωση των νοσοκομείων ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία και αφετέρου στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την «εμπροσθοφυλακή» – δηλαδή για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. «Χειριζόμαστε κάθε πυρετό και βήχα σε ειδικό χώρο διαλογής, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να μην κολλήσει το προσωπικό και να μην υπάρξει διασπορά της νόσου στις ευπαθείς ομάδες».

Μείωση στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Τέλος στην είσοδο των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και των τρόλεϊ βάζει προσωρινά ο ΟΑΣΑ λόγω του κορωνοϊού. Η απαγόρευση της εισόδου από την μπροστινή πόρτα ήταν αίτημα των οδηγών των οδικών μέσων, οι οποίοι ζητούν επίσης, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, να ενεργοποιηθεί το μέτρο της κλειστής καμπίνας του οδηγού.

Επίσης, οι ελεγκτές κομίστρου, κυρίως στο μετρό, θεωρούν ότι για ένα διάστημα θα έπρεπε να σταματήσουν ακόμα και οι έλεγχοι εισιτηρίων και καρτών, καθώς αυτοί απαιτούν επαφή με τον επιβάτη και έλεγχο σε αντικείμενα που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό.

Σε έγγραφό του προς την αρμόδια διεύθυνση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος τονίζει πως «αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου της επιβίβασης από την πρώτη θύρα των οχημάτων».

Επίσης, συστήνει λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών, υπογραμμίζοντας πως «είναι απαραίτητος βάσει των κανόνων υγιεινής ο αερισμός των οχημάτων στις αφετηρίες και στον τερματισμό».

Πάντως, από την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, κυρίως εξαιτίας των αδειών που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που είναι γονείς μικρών παιδιών. Βάσει του προγραμματισμού, τις καθημερινές θα εκτελούνται δρομολόγια των οδικών μέσων με συχνότητα Σαββάτου, ενώ τις Κυριακές θα ακολουθηθεί το μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του Αυγούστου.

Τι αλλάζει στη ζωή μας

Αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να φέρουν τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα

Στην υγεία:

Πάγωμα προγραμματισμένων χειρουργείων, απογευματινών ιατρείων.

Δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στην παιδεία:

Κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς και των παρελάσεων για τις τοπικές επετείους απελευθέρωσης έως και τις 12 Απριλίου.

Στον πολιτισμό:

Κλείσιμο για τις επόμενες 15 ημέρες θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Στις μεταφορές:

Πρόσθετες απολυμάνσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και παροχή αντισηπτικών στους εργαζομένους.

Αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω των αδειών εργαζομένων που είναι γονείς μικρών παιδιών

Περιορισμός στο πρόγραμμα δρομολογίων της Aegean έως και τις 8 Απριλίου.

Στην οικονομία/εργασιακά:

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, καθώς και σε γονείς ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας οι υπάλληλοι δύνανται να εργαστούν και με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών τους.

Κατά έναν μήνα παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης) στις περιπτώσεις που απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Διακόπτεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ.

Αναστολή καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων.

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων.

Στη Δικαιοσύνη:

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων.

Τα αυτόφωρα, οι υποθέσεις με κατηγορουμένους που συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης, οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής θα εκδικάζονται κανονικά.

Στον αθλητισμό:

Αναστολή λειτουργίας ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Σούπερ Λίγκα 1, 2, 3) και μπάσκετ (Basket League). Aναστολή Europa και Champions League.

Στις Ενοπλες Δυνάμεις:

Αναστολή λειτουργίας παραγωγικών σχολών έως τις 10 Απριλίου.

Στην Εκκλησία:

Αναστολή κατηχητικών σχολείων, σχολών αγιογραφίας. Πιο λιτές οι τοπικές εορτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ