Στασιμότητα στα ποσοστά των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, παρά την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος, καταγράφει η παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton, με τίτλο «Γυναικείο Επιχειρείν: Εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης στην πράξη» για το 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιεί δράσεις για την εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση αναπτυξιακών ευκαιριών στις γυναίκες (34%), τη δημιουργία μίας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (34%) και την ευέλικτη εργασία (31%), παρουσίασε αύξηση σε όλο το φάσμα του δείγματος. Ωστόσο, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι προόδου. Σήμερα, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται στο 29%, το ίδιο ακριβώς με πέρυσι.

Τα σημαντικότερα ευρήματα για το 2019

Οι γυναίκες κατέχουν το 29% των ανώτερων διοικητικών θέσεων στις επιχειρήσεις, παγκοσμίως.

Το 87% των επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση.

Το 78% των επιχειρήσεων έχει εντατικοποιήσει τις δράσεις του, για να αυξήσει την ισότητα των φύλων.

Συχνές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων αποτελούν:

Δημιουργία μίας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (34%).

Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (34%).

Δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (31%).

Αναθεώρηση διαδικασίας πρόσληψης (26%).

Παροχή εκπαιδευτικών προγράμματα και coaching (26%).

Πρακτικές επιβράβευσης των ανώτερων στελεχών, άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους (23%).

Ποσοστώσεις, βάσει φύλου (22%).

Αμερόληπτα εκπαιδευτικά προγράμματα (21%).

Ο αριθμός των γυναικών CEO αυξήθηκε από το 15% το 2019 στο 20% το 2020, ενώ ο αριθμός των γυναικών CFO μειώθηκε από το 34% το 2019 στο 30% το 2020.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε από το 22% το 2019 στο 24% το 2020, το ποσοστό των επιχειρήσεων με καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση παρουσίασε αντίστοιχα αύξηση.

Τέλος, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν πως οι δράσεις που υλοποιούν οι επιχειρήσεις, για να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων, είναι η δημιουργία μίας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (32%), η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (20%), η εξασφάλιση πρόσβασης σε επαγγελματικές ευκαιρίες (17%), καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και coaching (14%).