«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές και υγειονομικές αρχές της χώρας οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κοροναϊό ανέρχονται στα 45 με σοβαρότερο όλων αυτό του 67χρονου ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Επιστήμονες αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται διευρυμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στην οικονομία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα με την εξάπλωση του ιού, να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης νέων έκτακτων μέτρων για τη δημόσια υγεία ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται και το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.

Ο ΙΣΑ ζητά ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, στην οποία ζητά να ενισχυθούν οι δημόσιες Δομές Υγείας, με προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊό στη χώρα μας.

Ο ΙΣΑ ζητά να επισπευστούν οι προσλήψεις νέου προσωπικού που θα στελεχώσουν άμεσα τα νοσοκομεία να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και παράλληλα να αξιοποιηθούν όποιοι από το έμπειρο προσωπικό του ΕΣΥ που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε επιθυμούν να επιστρέψουν για διάστημα ενός χρόνου προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες.

Δείτε εδώ την επιστολή

Επίσης ζητά να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού -το οποίο αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για να νοσήσει από τον ιο – όπως είναι το αναγκαίο υλικό προστασίας π.χ μάσκες απολυμαντικά κ.τ.λ

Κλείσιμο σχολείων στην Αττική προτείνει ο Πατούλης

Την προληπτική αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων προτείνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εν μέσω της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στόχος της πρότασης του κ. Πατούλη, όπως αναφέρεται σε επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας, είναι η προάσπιση του γενικού πληθυσμού, των νοικοκυριών, καθώς και των οικογενειών.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν με φυλλάδια και αφίσες τους εργαζόμενους της Περιφέρειας για τους τρόπους προστασίας έναντι του ιού, ενώ παρέχουν αντισηπτικά και χαρτομάντιλα.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους ιατρούς εργασίας της Αττικής να ενταθεί η επαγρύπνηση για την προφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και τον έγκαιρο εντοπισμό των όποιων υπόπτων κρουσμάτων.

Επίσης, έχουν συσταθεί προς τα Γηροκομεία και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αυξημένα μέτρα προστασίας με συστηματική απολύμανση των χώρων, συνεχή υπενθύμιση των συστάσεων για απολύμανση των χεριών, όπως και τον περιορισμό ή και την κατάργηση του επισκεπτηρίου, όπου κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας .

Όσον αφορά τα ΚΑΠΗ, η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους 66 δήμους, ως προς την ενημέρωση μέσω οδηγιών για τα μέτρα προστασίας, την αξιολόγηση του κινδύνου για πιθανή απειλή της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού, και την ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας τους με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.

«Στόχος μας είναι η αναχαίτιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσω της εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας σε όλο το λεκανοπέδιο, στους δημόσιους χώρους , τους χώρους των δημοσίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς και στις δομές της Περιφέρειας Αττικής που αφορούν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Με δεδομένη την υποχρέωσή μας ως εποπτεύουσα αρχή να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, με προτεραιότητα εκείνους που παραμένουν αβοήθητοι ή κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του προφίλ της επιδημίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πριν ακόμη την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Αττική, με γνώμονα την μέγιστη αποτελεσματικότητα της Πρόληψης για την επιβράδυνση της επιδημικής έξαρσης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης.

Ενημερωτικά φυλλάδια σε όλα τα φαρμακεία

Από τη Δευτέρα, σε όλα τα φαρμακεία της χώρας θα υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια για τον κοροναϊό.

Όπως είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αποστόλης Βαλτάς, θα διανεμηθούν 500.000 φυλλάδια σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Τα δισέλιδα αυτά έντυπα θα περιέχουν πληροφορίες για τα συμπτώματα και οδηγίες πρόληψης του κοροναϊό.

Ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι είναι αυξημένη η ζήτηση σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ ειδικά στις μάσκες υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Τόνισε για άλλη μία φορά ότι μόνο οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν μάσκες, ενώ πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί με τις συμβουλές και τις ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχουν καθησυχάζουν τον πανικό του κόσμου.

Τέλος, ανέφερε ότι τα μαντηλάκια πρέπει να έχουν ποσοστό αλκοόλης πάνω από 20 – 30% για να είναι αποτελεσματικά.

Και τα λεωφορεία «εξοπλίζονται» έναντι του κοροναϊού

Ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, σημείωσε ότι θα υπάρχουν ενημερωτικά μηνύματα στις οθόνες των λεωφορείων για τα μέτρα προστασίας αλλά και αφίσες με το τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, τα λεωφορεία καθαρίζονται καθημερινά πλέον με έμφαση στις χειρολαβές και στις μπάρες.

Αναφορικά με τους οδηγούς, υπογράμμισε ότι ακόμα δεν τους έχουν δοθεί γάντια και μάσκες, ενώ πρόσφατα, χορηγήθηκε αντισηπτικό χεριών μόνο στο 1/3 των οδηγών.

«Οι οδηγοί χρειάζονται μάσκες και γάντια για τυχόν περιστατικό που θα συμβεί εντός του λεωφορείου» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πού μπορούν να καλούν οι πολίτες για τον κοροναϊό

Στον αριθμό «1135» μπορούν να τηλεφωνούν εφεξής όσοι επιθυμούν πληροφορίες ή επίσημη ενημέρωση για τον κοροναϊό.

«Από σήμερα μπορείτε να καλείτε στο 1135 για πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε ανάρτησή του στο Twitter.