Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωναϊού.

Οι ειδικοί θεωρούν πλέον δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 31, με την πλειοψηφία τους να εντοπίζεται στην περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας και λιγότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν και τις ιχνηλατήσεις των επαφών των ταξιδιωτών και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 400 άνθρωποι.

Εκτός από τον 67χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Mag ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» ανέφερε ότι είναι πιθανό να νοσήσει το 5%-10% του πληθυσμού.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν ωστόσο ακριβή στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα, διότι η καταγραφή εξελίσσεται, δηλαδή γνωρίζουμε τον αριθμό των θανάτων στις χώρες όπου υπάρχει επίπτωση, όμως όχι τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η θνητότητα δε θα είναι πολύ μεγάλη και δε θα είναι απειλητική. Ωστόσο τόνισε πως η θνητότητα είναι αρκετά μεγάλη στις ευπαθείς ομάδες, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν.

Για αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

Την ίδια στιγμή, σε οικίσκους εκτός νοσοκομείου θα γίνεται η ανίχνευση των ύποπτων κρουσμάτων με κορωνοϊό στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Σε αυτούς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ότι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Χριστίνα Παγώνη μιλώντας στην κάμερα του MEGA Mag, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου ειδικού χώρου, μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια όλοι οι ασθενείς που θα έρχονται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» , όπως επίσης και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η ίδια επισήμανε πάντως πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο νοσοκομείο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση κανείς μας δεν πρέπει να επαναπαύεται, μιλώντας για τη σημασία της προσωπικής υγιεινής και τα μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάδοση και εξάπλωση του κοροναϊού.