Περισσότεροι από 8 στους 10 Ελληνες ανησυχούν για τη στάση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Παράλληλα, η επιδημία του κορωναϊού που βρίσκεται στην επικαιρότητα ανησυχεί πολύ ή αρκετά το 46% και μέτρια το 26% ενώ 26% λέει ότι ανησυχεί ελάχιστα έως καθόλου.

Οι φόβοι των πολιτών για την ελληνοτουρκική κρίση και για τους πρόσφυγες – μετανάστες φαίνεται ότι ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αναδεικνύεται και από την έρευνα της Pulse στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 14 μονάδες και συγκεκριμένα παίρνει ποσοστό 39% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας σε 1.258 άτομα είναι:

  • Στην ερώτηση: Πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κοροναϊού μετά και τα κρούσματα στην Ελλάδα το 17% λέει πολύ, το 25% αρκετά και το 26% μέτρα. Το 26% λέει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Περισσότερο (54%) ανησυχούν οι άνω των 60 ετών πολίτες.

  • Στην ερώτηση: Πόσο καλά γνωρίζετε τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης το 79% λέει πολύ (42%) ή αρκετά (37%) και μόλις 4% λίγο ή ελάχιστα.
  • Στο καυτό θέμα του προσφυγικού, το 83% των πολιτών λέει ότι ανησυχεί πολύ (62%) ή αρκετά (21%), το 7% μέτρα και μόλις 5% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Μάλιστα στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό όσων ανησυχούν είναι 93% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 73%.
  • Στο ερώτημα πόσο ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% λέει ότι ανησυχεί πολύ (61%) και αρκετά (23%). Μέτρια το 6% και λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου 5%. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό όσων ανησυχούν φτάνει το 92% ενώ και του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 82%.
  • Εντυπωσιακή είναι η αποδοχή των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση στον Εβρο με το κλείσιμο συνόρων. Συγκεκριμένα, ποσοστό 76% λέει ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση ή τη μάλλον σωστή. Μόλις 8% λέει ότι είναι λανθασμένα ή μάλλον λανθασμένα.
  • Ως προς τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το 46% λέει ότι είναι σωστό ή μάλλον σωστό μέτρο ενώ επίσης το 46% λέει ότι είναι σε λάθος ή μάλλον λάθος κατεύθυνση.
  • Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 45%, από 44% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το ίδιο ποσοστό, 26%. Κανένας από τους δύο παίρνει 25%.
  • Τέλος, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 39%, και τσιμπάει μια μονάδα από την προηγούμενη έρευνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει μισή μονάδα και από 25,5% πάει στο 25%. Το Κίνημα Αλλαγής σταθερό στο 6,5%, η Ελληνική Λύση από 4,5% πάει στο 5,5% και είναι τέταρτο κόμμα. Το ΚΚΕ είναι πέμπτο με 5% και ακολουθεί το Μέρα 25 με 2,5%, η Χρυσή Αυγή με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, άλλο κόμμα 3,5%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020