Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται τις επόμενες ώρες προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας Βέλγος πρεσβευτής, Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Εσθονίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, διευκρίνισε.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας είναι πλέον δραματική με πληροφορίες να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν συνολικά 33 τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό.

Είκοσι Σύροι στρατιώτες νεκροί

Λίγες ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν με πυροβολικό θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας, που έγιναν από το πυροβολικό της ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στόχευσαν θέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος στη νότια και ανατολική Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες.

Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στη συνέχεια από πυρά του τουρκικού πυροβολικού στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, στο βορειοανατολικό Χαλέπι, βρίσκονται Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα.

Συνομιλία αρχηγών των γενικών επιτελείων ΗΠΑ – Ρωσίας

Προκειμένου να γίνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλι.

Κατά τη διάρκεια αυτής συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Συρία όπως και για άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ