Νέες στιγμές έντασης καταγράφονται στο τελωνείο, στις Καστανιές του Έβρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επιδιώκουν να περάσουν στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων και τους εκβιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τα επεισόδια που καταγράφηκαν νωρίς το μεσημέρι, όταν πρόσφυγες επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη συνοριακή γραμμή, στο τελείωμα του φράχτη, και απωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως μεταδίδει στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο ίδιο σημείο σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας». Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει η ελληνική πλευρά διά μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη «καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς εντάσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας στην περιοχή του τελωνείου, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να ανακόψουν κάθε προσπάθεια διέλευσης.

Giorgos Christides@g_christides

Happening now in Kastanies where hundreds of migrants and refugees are trapped between Greece and Turkey, after Ankara stopped border controls and allowed -if not actively pushed- them there to pressure Europe. Greek police deter any crossing attempt with tear gas

Embedded video

212 people are talking about this

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ και του Στρατού στα σύνορα

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από άλλα σημεία της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς σταθμούς του Έβρου.

Παράλληλα, η φυσική ηγεσία του στρατού Ξηράς με απόφασή της ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με την αποστολή δύο λόχων Καταδρομών, προκειμένου να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στον Έβρο, αλλά και στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δύσβατων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Η παρουσία πλέον του στρατού και της αστυνομίας είναι εμφανής στην περιοχή, καθώς οχήματα και προσωπικό κινούνται διαρκώς. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων, αποτρέποντας οποιονδήποτε πρόσφυγα επιχειρήσει να περάσει.

Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Σημειώνεται ότι στον Έβρο έχουν μεταβεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν ξεκάθαρος πως η χώρα δεν θα δεχθεί πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος» είπε, μεταξύ άλλων.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο το πρωί, ενώ επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, ζητώντας από την Ευρώπη στήριξη και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εκβιαστικής πολιτικής της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές.