Επεισόδια με ρίψη χημικών και δακρυγόνων προκλήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Μεστά της Χίου και στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την άφιξη των αστυνομικών ενισχύσεων στα νησιά.

Ρίψη χημικών

Οπως μεταδίδει η ιστοσελίδα politischios, τα επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών ξεκίνησαν όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί.

Οι κάτοικοι και οι αιρετοί κατάφεραν να περιορίσουν τη δύναμη των ΜΑΤ στο ανατολικό τμήμα του Λιμένα και η κρίση εκτονώθηκε προς το παρόν.

Φωτογραφία από τα Μεστά της Χίου (politischios)

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών

Στη Λέσβο

Νύχτα τρόμου, περιγράφει η ιστοσελίδα lesvosnews, στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Λέσβου για να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν την έλευση του πλοίου Πήγασος που μεταφέρει από την Αθήνα διμοιρίες των ΜΑΤ και οχήματα Αύρες της αστυνομίας.

Οι άνδρες των ΜΑΤ προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών.

«Πώς τα καταφέρατε έτσι;»

Πάνω από 1500 κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί για τον ίδιο λόγο στην επιταγμένη από την κυβέρνηση Καράβα της Λέσβου, δίνοντας παρών στο κάλεσμα- συναγερμό της καμπάνας, από Μανταμάδο, Κάπη και Κλειώ, αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.

«Ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά» νέα δομή λένε οι κάτοικοι ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος δηλώνει: «Διαβολόρεμα τώρα. Στην Καράβα περισσότεροι. Οι καμπάνες χτυπάνε σε όλα τα χωριά. Πως τα καταφέρατε έτσι;».

Πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους του λιμανιού, όπου βρίσκονταν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης, εν αναμονή της απόβασης των 10 διμοιριών από την Αθήνα επίσης με το πλοίο Πήγασος.

Στις 02.45 της Τρίτης το πλοίο με τις ενισχύσεις έδεσε στο λιμάνι εν μέσω πυρκαγιών, γράφει η ιστοσελίδα stonisi.