Αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που έρευνα την υπόθεση της Novartis προσήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης  στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτα και κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα  για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Η αντιπροσωπεία  των βουλευτών αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο  Πλεύρη  (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος   Βιλιάρδο  (Ελληνική Λύση).

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή  ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής  επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί  εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Ειδικότερα, με το έγγραφό τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής  ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκη.

Η επιτροπή  στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «η  εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Η επιτροπή από κ. Πλιώτα ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την  Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».