Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανή την αποχώρηση του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στηρίζεται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, την Ιταλική Αριστερά και από το κόμμα Ζωντανή Ιταλία, το οποίο ίδρυσε πέρυσι ο Ρέντσι.

Εδώ και καιρό, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στον Κόντε, με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο νόμο που αφορά τον αυστηρό περιορισμό του δικαιώματος παραγραφής των αδικημάτων.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε υπό την πίεση των Πέντε Αστέρων και ο Ρέντσι θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρο που, ενδεχομένως, μπορεί να θεωρηθεί και αντισυνταγματικό.

Ο Ρέντσι αποκαλύπτει τις προθέσεις του…

Σήμερα το βράδυ, ο επικεφαλής της Ζωντανής Ιταλίας θα πάρει μέρος σε πολιτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, στην οποία αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης είναι πιθανό να ανακοινώσει ότι παύει να στηρίζει την κυβέρνηση, ή να ζητήσει να επαληθευθεί αν η κυβέρνηση Κόντε συνεχίζει να χαίρει της στήριξης της Βουλής και της Γερουσίας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν κάποιοι νέοι βουλευτές και γερουσιαστές (κυρίως από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι) οι οποίοι εννοούν να προσφέρουν την αρωγή τους στην κυβέρνηση, για να συνεχίσει την πορεία της.

Αν ο Ρέντσι αποσύρει, όντως, την στήριξή του, την πορεία των πολιτικών εξελίξεων θα κληθεί να καθορίσει και ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες, τέλος, ο Ιταλός προοδευτικος πρώην πρωθυπουργός να ζητήσει απλά τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων της κυβερνητικής Κόντε, αναβάλλοντας την επίσημη έναρξη της πολιτικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ