Σε επικοινωνιακά τερτίπια καταφεύγει η Άγκυρα, αποσκοπώντας να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την τοποθεσία του γεωτρύπανου Yavuz.

Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εμφανίσει το πλοίο σε διαφορετικές τοποθεσίες, καθώς πιθανολογείται ότι επεξεργάζεται κάποια νέα συστήματα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει  η δυνατότητα το Υavuz να μην γίνεται αντιληπτό από συμβατικά συστήματα εντοπισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Marin Traffic το σήμα που εκπέμπει το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz εντοπίζεται σε λιμάνι ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Sigmalive, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες, το Yavuz  εξακολουθεί να παραμένει στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Κάτι που επιβεβαιώνεται έμμεσα και από δορυφορικούς χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Οι χάρτες δείχνουν το Yavuz στις 15 Φεβρουαρίου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ. Παράλληλα στον ίδιο δορυφορικό χάρτη διακρίνεται το Barbaros και τα υποστηρικτικά πλοία ερευνών Apollon Moon και Ertugul Bay στο τεμάχιο 2 της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Τούρκοι φαίνεται να επεξεργάζονται κάποια νέα συστήματα προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει  η δυνατότητα το Υavuz να μην γίνεται αντιληπτό από συμβατικά συστήματα εντοπισμού.

Η τακτική της Άγκυρας

Σημειώνεται ως χαρακτηριστικό των κινήσεων τακτικής της Αγκυρας, το γεγονός  ότι από τις 26 Δεκεμβρίου 2019 το Yavuz δεν έστελνε σήμα τοποθεσίας και δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του στο marine traffic.

Το τουρκικό γεωτρύπανο έπλεε από τις 19 Ιανουαρίου στο οικόπεδο 8, το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Λεμεσού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια του νησιού, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο.