Η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη πήρε αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα (24/2), ενώ η υπόθεση του μετοχικού της ακριτικής ομάδας για την Παρασκευή (21/2).

Μετά το τέλος της διαδικασίας και την απόφαση για αναβολή, ο Αλέξης Κούγιας, που παρευρέθη στην εκδίκαση, μίλησε για την υπόθεση και ήταν ξεκάθαρος για τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν στις δυο ομάδες.

Ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της ΑΕΛ τόνισε πως ο υποβιβασμός είναι το ελάχιστο της ποινής για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενώ προβλέπεται ακόμη και… εξαφάνιση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για την πολυϊδιοκτησία.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι καταστροφή για το ποδόσφαιρο το ότι πρέπει να περιμένουμε μετά την 1η Μαρτίου για να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Δεν μπορούμε να επικυρώσουμε τη βαθμολογία. Οι ημερομηνίες είναι πιεστικές, λόγω διεξαγωγής του Euro, καθώς οι διεθνείς παίκτες πρέπει να αποχωρήσουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν ισχυρές νομικές κυρώσεις, λόγω του τηλεοπτικού συμβολαίου της Nova, αφού υποχρεωτικά, όσο διαρκεί η διαδικασία, δεν θα έχουμε πρωτάθλημα.

Όσον αφορά τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν, επειδή υπάρχει ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης, η ποινή είναι υποβιβασμός. Η κύρωση θα ανατρέχει στην αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου, επομένως όλοι οι αγώνες της Ξάνθης θα μηδενίσουν ή θα πάρουν πίσω τους βαθμούς οι ομάδες.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ο υποβιβασμός είναι το ελάχιστο της ποινής, ενώ προβλέπεται ακόμη και… εξαφάνιση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η τροπολογία είναι νόμος του κράτους και αν εφαρμοστεί παρεμβαίνει στα καταστατικά των FIFA και UEFA, άρα υπάρχει κίνδυνος Grexit. Σχετικά με την τροπολογία, μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς, οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχουμε το οξύμωρο να δίνεται αναβολή λόγω της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο, όμως εξαιτίας αυτής οι δύο ομάδες κινδυνεύουν με αποβολή από το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με το Άρθρο 35 του ΚΑΠ».