Για μεγάλη άνοδο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σε δήλωση στην σημερινή έντυπη εφημερίδα Bild τονίζει: «Το μεταναστευτικό πιέζει αφόρητα τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γύρω μας παρακολουθούμε πολλές διενέξεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Θα ξαναζήσουμε ένα δεύτερο 2015, αν δεν βοηθήσουμε τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Στην ουσία ο γερμανός πολιτικός επικρίνει με τη δήλωσή του την στασιμότητα των τελευταίων ετών στην αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Διχάζει ο νέος μηχανισμός ανακατανομής προσφύγων

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ωστόσο υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας εν αναμονή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια κοινή πολιτική ασύλου: «Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με την Κομισιόν και ελπίζω ότι η πρόταση που βρίσκεται στα σκαριά για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα αποτελέσει ουσιαστική πρόοδο».

Μόλις χθες η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε δημοσιεύσει τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος σε συζήτηση με βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου έλεγε ότι «θα ξαναζήσουμε το 2015», εννοώντας προφανώς την προσφυγική κρίση.

Εδώ και χρόνια οι χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου με κύριο σημείο διαφωνίας ένα νέο μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων και μεταναστών.

Από την περασμένη χρονιά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών συμμετέχει πιο ενεργά στη δημόσια συζήτηση καταθέτοντας δικές του προτάσεις.

Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης πρότασης για μια ενιαία πολιτική ασύλου, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Μαρτίου.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Bild, dpa)