«Η κυβέρνηση έκανε εξαντλητικό διάλογο 2,5 μηνών με τους φορείς των νησιών για τα κλειστά κέντρα… Κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επαναλαμβάνοντας ότι δεν αιφνιδιάστηκε κανείς, καθώς από την πρώτη στιγμή συζητούσαν για συγκεκριμένες περιοχές.

Εκτίμησε, παράλληλα ότι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι των νησιών δεν θα επιμείνουν στην απόφαση τους, να σταματήσουν την επαφή τους με την Κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στις κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.

Ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των χώρων που θα γίνουν οι δομές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της απόφασης για επίταξη χώρων, λέγοντας πως «από την στιγμή που δεν υπήρξε πρόταση από τους φορείς, έπρεπε κάποιος να πάρει την απόφαση».

Διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για δήμευση των συγκεκριμένων περιοχών αλλά ουσιαστικά για επινοικίαση τους για τρία χρόνια, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν ενοίκια, ενώ επανέλαβε, ότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές δομές.

«Θέλουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών άμυνας  Παναγιωτόπουλου- Ακάρ, ο κ. Πετσας τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία,  ακόμη  και όταν  υπάρχει ένταση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι  η τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια  που δεν επιτρέπει να γίνουν  σοβαρά βήματα.

Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης  αλλά, προσέθεσε πως πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα έχουμε νέο επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις, αλλά η Ελλάδα δεν θα  επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Για το ασφαλιστικό

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των βορειοηπειρωτών μειώνοντας  τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα που χρειάζονται, ώστε να δικαιούνται την Εθνική Σύνταξη, διευκρινίζοντας ότι  η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, ή αύριο στη Βουλή  μαζί με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επίσης ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ευνοϊκή ρύθμιση για τις εργαζόμενες μητέρες που ίσχυε πριν τον ασφαλιστικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.