Η Δαμασκός κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», μετά τις απειλές του να πλήξει «παντού» το συριακό καθεστώς, σε ένα πλαίσιο πρωτοφανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Ο αρχηγός του τουρκικού καθεστώτος κάνει δηλώσεις άδειες, κενές και άθλιες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέρχονται από ένα πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα (…)», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εν λόγω πηγή υπενθύμισε τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον συριακό στρατό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στη Συρία

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στη Συρία έκρουσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τρόπους να ασκήσουν πίεση για την επίλυση της κρίσης.

«Παρακολουθούμε συγκρούσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζουμε τον κίνδυνο να δούμε Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να αντιπαρατίθενται», επεσήμανε στη διάρκεια ομιλίας του χθες Τρίτη το βράδυ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μπορέλ, η οποία διανεμήθηκε σήμερα στον Τύπο από το γραφείο του.

«Οι εντάσεις αυτές ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν μια πιο ευρεία περιφερειακή σύρραξη», προειδοποίησε. «Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα πρέπει να εφαρμοστεί», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να πλήξει τους Σύρους στρατιώτες «παντού» σε περίπτωση νέων επιθέσεων εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» των αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Μπορέλ θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ενέργειές της στη Συρία και τη Λιβύη ενοχλούν πολλούς εταίρους της.

Η ανικανότητα τη Ε.Ε. να επηρεάσει τη συριακή κρίση προκαλεί «ένα αίσθημα αγανάκτησης», διότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται αδύναμη», εκτίμησε ο Μπορέλ.

«Δεν έχει σημασία αν λέμε “πρέπει να σταματήσουν, πρέπει, πρέπει”. Ναι, αλλά με ποιο μοχλό πίεσης, με ποια ισχύ, με ποια ικανότητα μπορούμε να επιβληθούμε στις πλευρές», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

«Περάσαμε πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων λέγαμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Συρία και τελικά υπήρξε στρατιωτική λύση. Υπήρξε, από ποιον; Από αυτούς που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ», κατήγγειλε ο Μπορέλ.

«Η Ευρώπη δεν είναι σε αυτή τη θέση. Οπότε συνεχίζουμε να καλούμε τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δήλωση αρχής που δεν υποστηρίζεται από αναγκαστική ισχύ ώστε να εφαρμοστεί».

«Αν θέλουμε πραγματικά να συμμετέχουμε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, πρέπει να ενεργούμε και να έχουμε τα μέσα να το κάνουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε να συγκαλούμε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις όπως αυτή για να συνεχίσουμε να λέμε “πρέπει, πρέπει, πρέπει”», κατέληξε ο Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ