Τίποτα φαίνεται πως μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Ευρώπη, καθώς ένας ασθενής φαίνεται πως μετέφερε τον φονικό ιό από την Γαλλία στην Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Κυριακή, οι ιατρικές υπηρεσίες της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως και ένας τέταρτος ασθενής σε βρετανικό έδαφος διαγνώστηκε με κορωνοϊό, ο οποίος μάλιστα προσβλήθηκε στη Γαλλία από έναν άλλο Βρετανό ασθενή.

Γράφημα: Dailymail.com

Ο Βρετανός με κορωνοϊό έχει μεταφερθεί στο Royal Free Hospital στο Κάμντεν, στο βόρειο Λονδίνο, και είναι το πρώτο κρούσμα από τον φονικό ιό που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λονδίνου.

Το θύμα κόλλησε τον ιό στη Γαλλία από έναν άλλο επιβεβαιωμένο ασθενή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια τετραήμερη εκδρομή στο χιονοδρομικό θέρετρο κοντά στο Mont Blanc.

Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να εντοπίσουν τώρα όποιον έχει έρθει σε επαφή  με το νέο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να εξετάσουν και να περιορίσουν όσο γίνεται την εξάπλωση του μεταδοτικού ιού.

Ο καθηγητής Whitty είπε: «Ένας ακόμη ασθενής έχει διαγνωστεί με τον κορωνοϊο,  φέρνοντας τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τέσσερις.

«Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο NHS και τώρα χρησιμοποιούμε ισχυρά μέτρα ελέγχου για να αποτρέψουμε τυχόν περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

«Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι εξαιρετικά καλά προετοιμασμένο για τη διαχείριση αυτών των περιπτώσεων και τη θεραπεία τους και εργαζόμαστε σκληρά για να εντοπίσουμε τις περαιτέρω επαφές που είχε ο ασθενής με άλλο κόσμο».

Η εθνικότητα του τέταρτου ασθενή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά γίνεται κατανοητό ότι μολύνθηκε από έναν άνθρωπο που έπιασε τον ιό στη Σιγκαπούρη όπου παρακολούθησε ένα σεμινάριο.

Στη συνέχεια έφτασε στη Γαλλία και παρέμεινε εκεί, όπου μόλυνε ακόμη πέντε Βρετανούς υπηκόους – συμπεριλαμβανομένου ενός εννέαχρονου παιδιού, το οποίο βρίσκεται ακόμη στις Άλπεις.

Έξι άλλοι Βρετανοί στο θέρετρο ήταν επίσης σε καραντίνα αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ενώ το τοπικό σχολείο στο οποίο πήγαινε το παιδί έχει προσωρινά κλείσει.

Στους 811 οι νεκροί

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανέρχεται σε 811 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Στην Κίνα οι ερευνητές του ΠΟΥ

Αυξάνονται τα κρούσματαΛόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του νέου κοροναϊού θα αναχωρήσει για την Κίνα την Δευτέρα ή την Τρίτη, ανακοίνωσε  ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, είπε ότι ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό έχει βελτιωθεί, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα αν επιδεινωθεί η επιδημία.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη

Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο.

Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα, ενώ δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις «απολύτως απαραίτητες» περιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Δύο σχολεία κοντά στην ορεινή περιοχή της Σαβοΐας, στην ανατολική Γαλλία όπου πέντε Βρετανοί διαγνώστηκαν με το νέο κοροναϊό θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν που κινούνταν όσοι έχουν διαγνωστεί πως έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Έντεκα Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένων των πέντε που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, εξετάζονται στα τοπικά νοσοκομεία.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένα 11χρόνο παιδί που πρόσφατα βρέθηκε σε σχολείο στο ορεινό χωριό Κονταμίν.