Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στο ότι η Ελλάδα εμφανίζεται «δεδομένη» έναντι των συμμάχων της χωρίς να έχει εξασφαλίσει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις από αυτούς έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί τα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία, ζητήματα που «αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών».

«Πριν δυο μήνες σε αυτήν την αίθουσα, σας είχα πει ότι η πολιτική κατευνασμού και αδράνειας που ασκήσατε για μήνες απέναντι στην Τουρκία – και που τόσο εύγλωττα εξέφρασε ο κ Πέτσας – ήταν λαθεμένη και επικίνδυνη. Γιατί η πολιτική αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και να επιδεινώνεται η κατάσταση στο προσφυγικό», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ εμφάνισε τη χώρα μας ως δεδομένη έναντι των συμμάχων μας.

«Θυμάμαι πολύ καλά ότι είχατε πει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Πολύ ωραία λόγια. Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος».  Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας- αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι;», τόνισε και συνέχισε:

«Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς.»

«Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις. Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου.»

Όταν μας λέτε, σήμερα, ότι η Ελλάδα θα στείλει πυροβολαρχία Patriot και πάνω από 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της, στη Σαουδική Αραβία. Και μάλιστα χωρίς καμία ομπρέλα διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σ. Αραβία ; Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την αμυντική συμφωνία

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι να υπάρξουν «ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες κλιμακώσουν τις προκλήσεις».

«Ψηφίζετε τη Συμφωνία χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία

«Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού ότι είστε δεδομένος. Και να ενεργείτε σαν δεδομένος. Όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Όπου πριν λίγες μέρες συναινέσατε στην ανανέωση της Επιχείρησης Sophia χωρίς να ζητήσετε το παραμικρό από την Ιταλία και την Γερμανία. Την Ιταλία που δεν υπογράφει τον EastMed και την Γερμανία που μας άφησε απέξω από τη Διαδικασία του Βερολίνου. Όπου δεν έχετε θέσει ΑΚΟΜΑ θέμα επέκτασης κυρώσεων της Τουρκίας και Νοτίως της Κρήτης, πέραν της Κύπρου.

Ίσως διότι όπως είπε ο κ Βαρβιτσιώτης «η Τουρκία δεν έχει ακόμα παραβιάσει την ΑΟΖ μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορεί σήμερα να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας. Διότι δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε. Ψηφίζουμε παρών, σήμερα».

Για τα πλωτά φράγματα

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

«Προσπαθείτε να κρύψετε την πολιτική σας ανεπάρκεια και τις διπλωματικές σας αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές. Πίσω από πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω, λες και οι βάρκες που τους φέρνουν είναι τσούχτρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα του ποδοσφαίρου

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, χαρακτηρίζοντάς τα κωμικοτραγικά.

«Επιτρέψτε μου σήμερα να πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα των ημερών. Τον κ. Αυγενάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Αλλά σήμερα θέλω να του εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου. Πολύ απλά γιατί στους χειρισμούς αυτούς, ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει ο Αυγενάκης. Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος που φέρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη.

Αφου εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος».

«Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη. Γιατί όταν ο κ. Αυγενάκης αντικαθιστούσε δυο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εσείς ήσασταν πίσω από την επιλογή τους. Γιατί στο Μαξίμου συντάχθηκε, σύμφωνα με τι πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική, το τουήτ του κ. Αυγενάκη, που ξεσήκωσε θύελλα».

«Γιατί, τέλος, δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού για τις αντιδράσεις. Μια τροπολογία που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει, όπως πιστεύατε».

Ειδικά μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κο Σαμαρά, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες.

Παλιότερα πρωθυπουργοί, και εγώ μεταξύ αυτών, περνάγαμε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια.

¨η για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες.

Εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο.

Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του.

Αν ήταν άλλος στη θέση μου, δε θα έχανε την ευκαιρία να ζητήσει εκλογές.

Δεν θα ακολουθήσω σε μια τέτοια στιγμή το δρόμο που εσείς χαράξατε.

Προβλέπω όμως, ότι έτσι που πάτε, γρήγορα θα τις ζητήσετε εσείς.

Για να αποφύγετε τα χειρότερα.

Και δεν θα πούμε όχι, γιατί μας ενδιαφέρει να αποφύγει τα χειρότερα η πατρίδα μας.