Tο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει ο νέος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμορ (Nacho Sánchez Amor).

«Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση της ΕΕ όπως εκφράστηκε επανειλημμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της, τον Ζοζέπ Μπορέλ, που είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρει ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

«Η σταθερή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικά συνέπειες για τα τρίτα κράτη» αναφέρει συγκεκριμένα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως εισηγητής, επισημαίνει στη δήλωσή του ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ, έχει κάνει γνωστό σε όλους τους συνομιλητές του κατά την πρόσφατη αποστολή του στην Τουρκία, τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβείς για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως «κάθε διαμάχη επί του ζητήματος αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση σε καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Στήριξη από Μακρόν

Το τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το Παρίσι να εκπέμπει ισχυρά σήματα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του κατά του της Τουρκίας η οποία – όπως χαρακτηριστικά είπε – παραβίασε την υπόσχεση που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τήρηση της εκεχειρίας.

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος για τη στρατηγική και τις πολιτικές της Άγκυρας για τον έλεγχο της Λιβύης, τόνισε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…».

Εκνευρισμός από την Άγκυρα

Η Τουρκία η οποία τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία με φόντο το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το πρόγραμμα των F-35 αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, έβαλε χθες, στο στόχαστρό της και τη Γαλλία φτάνοντας στο σημείο να την κατηγορήσει ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια που επικρατεί στη Λιβύη.

«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι φανερώνοντας έτσι τον εκνευρισμό της Άγκυρας και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ» συμπλήρωσε αποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατιώτες αλλά και οπλισμό για τη στήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ.

Μάλιστα προχώρησε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον γάλλο πρόεδρο επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι εκτός εαυτού.

«Με τη στρατιωτική υποστήριξη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, οι επιθέσεις του Χαφτάρ στη νόμιμη κυβέρνηση αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης. Είναι γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος φιλοξένησε τρομοκράτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πολλές φορές στο παλάτι» συμπληρώνει.