Λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση σύλληψης του «τοξοβόλου του Συντάγματος», μαζί με ακόμα δύο άτομα, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 32χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν με τόξο σε διαδήλωση, μια 28χρονη συνεργάτης της Πόλας Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα», που είχε συλληφθεί μαζί της πριν από τρία χρόνια σε επιχείρηση που έγινε στην Ηλιούπολη και τον ‘Αγιο Δημήτριο και μια 26χρονη, φίλη του 32χρονου.

Και οι τρεις μέσα στο αυτοκίνητο φορούσαν γάντια, κρατούσαν όπλα με σφαίρες είχαν ασύρματο συντονισμένο σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ, ενώ η αστυνομία ακινητοποίησε το όχημα εν κινήσει.

Εκτός των άλλων στο όχημα βρέθηκαν πολλά ρούχα με νούμερα που δεν αντιστοιχούν στους τρεις και εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλα μέλη.

Ερευνάται ως πολύ πιθανόν ενδεχόμενο ότι ετοίμαζαν χτύπημα, ίσως ληστεία.

Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ήταν κλεμμένο από Χολαργό τη νύχτα 26 προς 27 Ιανουαρίου 2020. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μάσκα σιλικόνης, ψεύτικα μούσια και άλλα είδη παραποίησης χαρακτηριστικών και ερευνάται σε ποιες αλλά ληστείες συμμετείχαν.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν και σε 4 σπίτια συγγενικών προσώπων, 2 σε Αθήνα 2 σε Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι μέχρι τώρα.

Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ

Κατά την έρευνα στο ανωτέρω αυτοκίνητο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη, το οποίο έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς,
  • αυτόματο υποπολυβόλο, το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
  • πολεμικό τυφέκιο τύπου «καλάσνικοφ», το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
  • (4) γεμιστήρες,
  • πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (3) καταφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, που αντιστοιχούσαν στον κάθε έναν από τους συλληφθέντες με τη φωτογραφία τους,
  • (5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία,
  • ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας,
  • ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά,
  • χρηματικό ποσό, άνω των 3.300 ευρώ και
  • πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών.

Επιπλέον, σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • πιστόλι, που έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
  • γεμιστήρας,
  • φυσίγγια των 9 mm,
  • συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν απενεργοποιημένη και
  • (5) κλειδιά οικιών.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τα παραπάνω όπλα δεν ταυτοποιήθηκαν σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Από τις έρευνες, βάσει γενετικού υλικού, διαπιστώθηκε ότι ο 32χρονος συλληφθείς συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε την 29-08-2019 σε υποκατάστημα Τράπεζας, στην περιοχή Ερυμάνθεια Αχαΐας, κατά την οποία αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των (150.380) ευρώ. Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

Βίντεο της επιχείρησης

Το προφίλ των συλληφθέντων

Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης και απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας.

Η 28χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη λόγω παρέλευσης του 18μήνου από τη σύλληψή της, με περιοριστικούς όρους, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης της τον Ιούνιο του 2019.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διευκρινιστούν οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, καθώς και αν εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Ποιος είναι ο «τοξοβόλος»

Υπενθυμίζεται ότι  συλληφθείς «τοξοβόλος» του Συντάγματος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης και εξέτιε ποινή 13 ετών στις αγροτικές φυλακές, μετά την καταδίκη του, το 2015, για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.

Απέκτησε το προσωνύμιο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» από τον Φεβρουάριο του 2011: Τότε είχε σηκώσει το τόξο του για να ρίξει εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, στη διάρκεια επεισοδίων.

Συνελήφθη, ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τον ανακριτή.

Είχε πει ότι το τόξο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε κίνδυνο.