Ανατρέπονται τα γνωστά έως τώρα δεδομένα για τη συντριβή αεροσκάφους στο Αφγανιστάν, με 83 επιβάτες.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι εκείνοι κατέρριψαν το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα στην περιοχή Γκάζνι του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Arabiya, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι επρόκειτο για αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό και πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, στο αεροπλάνο επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

«Στρατιωτικό αεροσκάφος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη… στην επαρχία Γάζνι»», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας , ο Ροχουλάχ Αχμαντζάι, δήλωσε από την πλευρά του ότι το αεροσκάφος αυτό δεν ανήκε στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ, όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν προέβησαν σε σχόλιο.

«Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών και καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι».

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας που ερευνά τη συντριβή δήλωσε ότι κανένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δεν σκοτώθηκε και πρόσθεσε ότι ερευνώνται τα αίτια της συντριβής.

Θρίλερ με την υπόθεση

Σε πραγματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το αεροπλάνο να ανήκει στην εταιρεία Ariana Afghan Airlines.

Ωστόσο, η εταιρεία έπειτα από λίγη ώρα αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση. Η ίδια η εταιρεία διαβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι «όλες οι πτήσεις της έφτασαν κανονικά στον προορισμό τους».

Η αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ACAA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καταγραφεί η συντριβή κανενός πολιτικού αεροσκάφους».

Πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να μεταδώσουν ότι αεροπλάνο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines συνετρίβη.

Το χρονικό της συντριβής

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρία Ariana Afghan Airlines και εκτελούσε πτήση από τη Χεράτ στην Καμπούλ.

Σε αυτό φέρεται να επέβαιναν 83 επιβάτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αεροσκάφος φαίνεται ότι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Καμπούλ.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες πριν συντριβεί στο έδαφος.

Η Arian Afghan Airlines (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών.

Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική Kam Air, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ.