Στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από τη συνάντηση ηγετών του ΝΑΤΟ έναν κύκλο διπλωματικών επαφών προκειμένου να ενεργοποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Ο κύκλος που ξεκίνησε στο Λονδίνο, και συνεχίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed και την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Ριάντ στις 3 Φεβρουαρίου και στο Αμπου Ντάμπι την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας με τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Βεγγάζη, στο Κάιρο, στο Μαρόκο, στο Ριάντ και στο Αμπου Ντάμπι επιχείρησε να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος έχει ενοχληθεί από τον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει και δεύτερος κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών με επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών στην Τυνησία, στην Αλγερία αλλά και στην Ισπανία, η οποία έχει φιλοτουρκικό προσανατολισμό και αμυντική συνεργασία με την Αγκυρα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιδιώκει να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όσες χώρες παίζουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης με την Τουρκία. «Η Αθήνα ασκεί προληπτική διπλωματία», επισημαίνουν, προκειμένου να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις συμμαχίες της και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις με την Τουρκία προτού εξελιχθούν σε τυχόν θερμό επεισόδιο. Με τη Ρωσία, πάντως, η οποία επιδρά όλο και περισσότερο στην περιοχή, δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί σύντομα η σχέση της χώρας μας.

Διαβάστε, στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Πως διαμορφώνεται βαριά η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά ενώ την ίδια ώρα εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών

Τι τρόπους μετέρχεται η ελληνικά πλευρά προκειμένου να ομαλοποιηθεί το κλίμα

Η σημασία της εμπρηστικής ρητορείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  που αρχικά δεν εκτιμήθηκε σωστά από την κυβέρνηση

Ποια είναι η αδιάλλακτη γραμμή της Τουρκίας όπως αυτή εκφράστηκε από τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Γιατί κατά την άποψη του τούρκου πρεσβευτή έχει τελειώσει η περίοδος των συνασπισμών δυνάμεων  και έχει ξεκινήσει η εποχή της «συναλλακτικής διπλωματίας».

Τι είπε για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αλλά και για το ΝΑΤΟ

Γιατί ενοχλήθηκε τόσο η Τουρκία από την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και γιατί ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοησία» και «λάθος» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Αθήνας.

Τι διεμήφθη στη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στο Λονδίνο.

Σε ποια περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του λιβυκού ζητήματος

Διαβάστε αναλυτικά στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί