Σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη παρίσταντο ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης, εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Τουρισμού, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Ελένη Δουνδουλάκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου και στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

«Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε εκ νέου η μηδενική προετοιμασία που υπήρξε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι στην Ελευσίνα, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στο να τρέξουν γρηγορότερα οι απαιτούμενες διαδικασίες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι «με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στην Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη λειτουργία της».

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, «στη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό κ. Θεόδωρο Λιβάνιο ότι με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η πόλη της Ελευσίνας ήδη επιχορηγήθηκε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες προετοιμασίας.

Τα χρήματα θα διατεθούν για σειρά έργων, όπως: Απαλλοτριώσεις, ανακατασκευές αθλητικών χώρων, πεζοδρόμια, αναπλάσεις και μικρότερα έργα υποδομής. Σκοπός είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος και να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της πόλης, κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων τριών ετών».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε την προτεραιοποίηση των απαιτούμενων έργων και να επιταχυνθούν από τον δήμο Ελευσίνας όλες οι τεχνικές διαδικασίες για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που αφορούν σε πολεοδομικά ζητήματα.

«Σε ό,τι αφορά το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, η κ. Μενδώνη είπε ότι το ποσό για την αγορά του θα δεσμευτεί από το ΤΑΠΑ. Ζήτησε όμως τόσο από τον δήμαρχο Ελευσίνας όσο και το ΥΠΕΚΑ να κάνουν αυτοψία και να επισπεύσουν την αναγκαία τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η κ. Μενδώνη ζήτησε επίσης, να αξιοποιηθούν υφιστάμενα κτήρια το ταχύτερο δυνατόν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τέλος, «σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η νέα διοίκηση της «Ελευσίνα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021» εξετάζει σε βάθος την επικοινωνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης με τους καλλιτέχνες, καθώς έως τώρα δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα έργο.

Όλες οι δεσμεύσεις ήταν μόνο προφορικές. Τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο κ. Λιβάνιος ζήτησαν όλες οι διαδικασίες να πραγματοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να υπάρξει τελική σαφής εικόνα σε ό,τι αφορά τις υποδομές και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού.