Τις κακοδαιμονίες του ΕΣΥ ξεδιπλώνει η πορεία ενός ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και παρότι η αντιμετώπιση του δύσκολου – ομολογουμένως – περιστατικού κρίνεται επιτυχής (επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των επιστημονικών αντανακλαστικών του προσωπικού, παρά τις αντιξοότητες), τα όσα εκτυλίχθηκαν στα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον «Αγιο Σάββα» ξεδιπλώνουν τον γόρδιο δεσμό των ελλείψεων και των παράπλευρων απωλειών.

Ο πρόλογος της ιστορίας γράφτηκε την περασμένη Κυριακή: Ο ασθενής που κατέφθασε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ημέρα γενικής εφημερίας, διασωληνώθηκε και έλαβε την κατάλληλη αγωγή. Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν εγκεφαλικό ανεύρυσμα, με τον εμβολισμό (ενδοαγγειακή επέμβαση) να αποτελεί μονόδρομο.

Οταν ξημέρωσε η Δευτέρα, είχαν ήδη γίνει όλες οι συνεννοήσεις ανάμεσα στους γιατρούς του νοσοκομείου της Νίκαιας και του «Ερυθρού Σταυρού» (υπογραμμίζεται ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα των Αμπελοκήπων αποτελεί – πέραν του στρατιωτικού νοσοκομείου 401 και του 251 της Αεροπορίας – το μοναδικό νοσοκομείο του ΕΣΥ στην Αττική που διενεργεί εμβολισμούς εγκεφαλικών αρτηριών), για τη διακομιδή του περιστατικού εκεί.

Οταν έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα δυτικά προάστια, κρίθηκε απαραίτητη η ιατρική συνοδεία. «Ο ένας εκ των δύο γιατρών είχε ήδη κλείσει ένα 24ωρο άγρυπνος, καθώς εφημέρευε από το πρωί της Κυριακής. Η δεύτερη γιατρός που συνόδευσε το περιστατικό είναι αναισθησιολόγος, παρότι το νοσοκομείο μας αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, χαρτογραφώντας συνοπτικά τα κενά του ΕΣΥ σε έμψυχο υλικό.

Μετά το πέρας του επιτυχούς εμβολισμού, έπρεπε εντούτοις να επιλυθεί ένα ακόμα πρόβλημα: η εύρεση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το πολύτιμο κρεβάτι εντοπίστηκε στον «Αγιο Σάββα». Μοιραία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας βρέθηκαν να συνοδεύουν με νέο ασθενοφόρο τον ασθενή. Το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 13.45, ο ασθενής είχε παραδοθεί στα χέρια των εντατικολόγων, όμως ο επίλογος της ιστορίας δεν είχε γραφτεί.

Αρνήθηκαν!

«Στη συνέχεια οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκαν να μεταφέρουν τους γιατρούς που συνόδευαν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο της Νίκαιας, αν και οι δύο γιατροί φορούσαν στολές εφημερευόντων και κουβαλούσαν στα χέρια τους (κυριολεκτικά…) τον συνοδό εξοπλισμό μεταφοράς βαρέως πάσχοντος» σημειώνει σε καταγγελία της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Υστερα από μία ώρα και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων και του διοικητή του νοσοκομείου της Νίκαιας, το ασθενοφόρο ξεκίνησε. Ωστόσο, αντί για το νοσοκομείο της Νίκαιας οι γιατροί βρέθηκαν να αποβιβάζονται λίγα λεπτά αργότερα εκ νέου στον «Αγιο Σάββα», από όπου τελικά έφυγαν με υπηρεσιακό όχημα και έπειτα από καθυστέρηση επιπλέον μισής ώρας.

Εκτοτε εκτυλίσσεται μια μάχη κατηγοριών και απόδοσης ευθυνών ανάμεσα στους γιατρούς του ΕΣΥ και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που στην πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι εκατέρωθεν ελλείψεις δημιουργούν εντάσεις.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες. Την ίδια ώρα κύκλοι του Κέντρου σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό η επιστροφή των γιατρών στο νοσοκομείο δεν είναι υποχρεωτική – ιδίως δε εάν έχει μεσολαβήσει επείγουσα κλήση.

Οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ καταλογίζουν στους διασώστες του ΕΚΑΒ «αντισυναδελφική, απαξιωτική και απαράδεκτη συμπεριφορά», ενώ το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες μια γιατρός από το νοσοκομείο της Νίκαιας είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια διακομιδής εντείνει τις διαμαρτυρίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πάνος Παπανικολάου επιμένει ότι «η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι μια απαιτητική ιατρική πράξη και συνεπώς κρίνεται αναγκαίο να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ».