Η απόκτηση από τη χώρα μας δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών καταδρομικών πλοίων τύπου Ticonderoga προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και στις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.

Οι Αμερικανοί ποτέ δεν είχαν δει με καλό μάτι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει είτε καινούργια είτε ακόμη και μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία. Και όσο προχωρούσαν οι ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί η χώρα μας τις γαλλικές φρεγάτες Belharra η αμερικανική «γκρίνια» εντεινόταν αλλά χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μας παραχωρηθούν δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά από τις ΗΠΑ τύπου Arleigh Burke, όμως δεν είχε υπάρξει αποτέλεσμα. Επιπλέον, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στη χώρα μας ακόμη και συμπαραγωγή νέων πολεμικών πλοίων. Ηταν όμως μία πρόταση που δεν εξυπηρετούσε την ελληνική πλευρά, αφού ο ελληνικός στόλος «καιγόταν» για να ενταχθούν άμεσα μονάδες επιφανείας στο δυναμικό του.

Υπό το δεδομένο της συνεχούς εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όμως φαίνεται ότι όλες οι συζητήσεις για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αμερική μπαίνουν πλέον σε άλλη βάση. Απόδειξη αποτελεί άλλωστε το επίσημο - πλέον - ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, το αμερικανικό ναυτικό σχεδιάζει την απόσυρσή τους, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες παραχώρησης δύο εξ αυτών στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι τα αμερικανικά πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό στο πεδίο της αεράμυνας περιοχής. Πέραν αυτού όμως το ΠΝ έχει τεράστιες ανάγκες για μεγάλα πλοία και προσανατολίζεται και σε άμεσες λύσεις μεταχειρισμένων, καθώς οι φρεγάτες τύπου S βαίνουν προς απόσυρση, οι ΜΕΚΟ θα αναβαθμιστούν, ενώ αν προχωρήσει τελικώς η αγορά των φρεγατών Belharra τα νέα πλοία θα ενταχθούν από το 2024 και μετά.

Το μέγεθος και το εκτόπισμα των Ticonderoga είναι μεγάλο και ίσως απαγορευτικό για ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Εντούτοις, θα μπορούσαν να «δέσουν» στη Σούδα και να ενισχύσουν έτσι τις Ενοπλες Δυνάμεις στην «καυτή» πλέον περιοχή της Nότιας και Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από