Δύο ώρες διήρκησε η κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, αλλά και ο ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, αναλύθηκαν όλα τα ισχύοντα δεδομένα με την κυβέρνηση να εστιάζει στο γεγονός ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός που είχε αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφανή για την κατάσταση και για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η Κυβέρνηση διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει επιτέλους να τελεσφορήσει το ζήτημα της δημιουργίας Προαναχωρησιακών Κέντρων και νέων Κ.Υ.Τ. στα νησιά με στόχο το άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας.

Δημοτική έκταση ή «15»

Όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα «Πολίτης Χίος», σε ότι αφορά στη Σάμο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών ενώ για τη Χίο σημείωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση με τη Λέσβο για την οποία είπε ότι υπάρχει χωρική ασάφεια μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες η  κυβέρνηση έχει κλειδώσει τη δημιουργία νέας δομής στο 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που ο Δήμος Χίου θελήσει να προσφέρει δημοτική έκταση για τον συγκεκριμένο σκοπό στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει αυτό το δίλημμα και στην αυριανή σύσκεψη με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού ο στόχος για την αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει κοινός.