Προσωπική του προτεραιότητα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F35 αφήνοντας αιχμές για τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας.

Κατά τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ και δήλωσε ότι «εξετάζουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F35, αποτελεί προτεραιότητα για μένα». Ωστόσο κάλεσε τους Αμερικανούς να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να ξοδέψει όσα θέλει για εξοπλιστικά προγράμματα.

Αξιόπιστος εταίρος

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1950, μέλος της ΕΟΚ από το 1979, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε τις ίδιες αρχές, πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους, καμία φορά το ξεχνάμε αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας την Τουρκία χαρακτήρισε απαράδεκτο ένας σύμμαχος (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) να προκαλεί ένα άλλο μέλος της συμμαχίας και τόνισε ότι στο πλαίσιο μίας συμμαχίας αυτό δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Η Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός, φέρεται εξαιρετικά προκλητικά αλλά παραμένει μέλος της Συμμαχίας και αυτό πρέπει να συζητηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για σημαντικές επιπλοκές ασφαλείας, καθώς όπως σημείωσε με νόημα δεν μπορεί κανείς να πουλήσει F35 σε χώρες που έχουν προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα S400.

Η Τουρκία να επανεξετάσει τη στάση της

Ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και χαρακτηρίζοντάς τη γελοία.

«Η Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι νομικά κενή και γεωγραφικά γελοία. Δείτε το χάρτη και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία υποθέτει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, πράγμα που πάει αντίθετα σε ότι ξέρουμε από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Άρα η συμφωνία δεν έχει νομική βάση και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Αλλά είναι ενδεικτικό του πως σκέπτεται η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία για τον Turk Stream, ο κ. Μητσοτάκης  επισήμανε: «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από ενεργειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο εφόσον σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του παιχνιδιού άρα ο East Med δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, όμως η Τουρκία δε σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Θα ήμουν χαρούμενος αν η Τουρκία επανεξέταζε τη θέση της».

Χάγη

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα επανέλαβε το κάλεσμά του προς τη γείτονα για τη Χάγη τονίζοντας ότι «έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή είμαστε ανοιχτοί στο να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου», και αφού αναφέρθηκε στην επανέναρξη των ΜΟΕ σε λίγες ημέρες πρόσθεσε: «Για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι η κυρία διαφωνία μας, είπα ότι ειμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη αλλά για να πάμε εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση», ενώ ξεκαθάρισε: «Δε θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

East Med

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου και χαρακτήρισε τον EastMed ορόσημο που δείχνει γιατί η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, ποιοι είναι οι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή και γιατί οι εταίροι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, όπως είπε με νόημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον αγωγό αυτό πολύ σημαντικό για τη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι είναι προς συμφέρον και της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διαφοροποιηθούν οι ενεργειακές πηγές, τονίζοντας ότι ο EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα φέρει αέριο από τη Μέση Ανατολή στην ευρωπαϊκή αγορά, και υπογραμμίζοντας ότι η Μέση Ανατολή είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή φυσικού αερίου στην οποία η Ευρώπη έχει πρόσβαση και πως ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη είναι ο αγωγός που περνά από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.