Σε πλήρη ισχύ είναι από την Κυριακή η επέλαση του «Ηφαιστίωνα», ο οποίος αναμένεται να θα επηρεάσει και σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων, με σφοδρότητα τη χώρα μας

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο αναμένονται τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Στο χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες θα υπάρχει χιονόστρωση τη νύχτα της Δευτέρας 6/1 (Θεοφάνεια) προς Τρίτη 7/1. Διακρίνεται ότι χιονοπτώσεις θα δεχτούν κατά κύριο λόγο τα βόρεια και δυτικά του νομού. / Πηγή εικόνας: meteo.gr

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά, χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με χιόνι στα κεντρικά και χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με βροχή στα νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες αναμένονται τα μεγαλύτερα πόσα ολικού υετού (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Δευτέρας 6/1. / Πηγή εικόνας: meteo.gr

Πού θα «χτυπήσει» και πόσο θα διαρκέσει

Από τη Δευτέρα έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης οι περιοχές που θα «χτυπηθούν» περισσότερο από την κακοκαιρία φαίνεται να είναι η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος, τόνισε από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του One Channel, Γιάννης Καλλιάνος.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα υπάρχουν και στις εθνικές οδούς Αθηνών – Λαμίας, αλλά και στην εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως.

Στην Αττική ήδη έχει γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να πέφτει και άλλο τις επόμενες ώρες. Μέχρι και την Τρίτη θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια.

Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει μέχρι και το απόγευμα προς βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας ωστόσο χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όλες τις περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, διότι ο παγετός θα είναι ισχυρός όταν τελειώσει το φαινόμενο. Από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού προειδοποιούσε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά, νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή (05/01/2020) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις:

  • α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.
  • β. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους

  • α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
  • β. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

  • α. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
  • β. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον παγετό

που θα σημειωθεί:

  • α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
  • β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Στις πεδινές περιοχές χιονόνερο ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία:Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι αυξημένες το πρωί στα νότια οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως των νοτιότερων περιοχών.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες το πρωί στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές.

Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.